Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski savjetnik

Buntovni su i stalno bi se svađali... Kako razgovarati s tinejdžerom?

Buntovna tinejdžerica
Foto: Thinkstock
13.05.2014.
u 14:41

Budite strpljivi, pokažite razumijevanje, prohvatite djejetovu srdžbu, razgivarajte. Dijete mora znati da ga volite i prihvaćate

P: Kako razgovarati s tinejdžerima? U toj dobi su buntovni, svađalački nastrojeni i nikada im ništa ne odgovara... Kako se postaviti prema djetetu i pokazati mu da mu roditelji nisu neprijatelji?

(Marija, Virovitica)

O: Na trenutak sam stekla dojam da obostrano izražavate bunt, vaš tinejdžer i vi kao roditelj. Svako traži svoja prava i nitko se ne želi nikome pokoriti. Vaš tinejdžer misli da je u pravu isto koliko i vi. Zasigurno ste istraživali literaturu, tražili savjet roditelja koji prolaze isto iskustvo tražeći odgovor kako postupati u tom za tinejdžere osjetljivom razdoblju.

Sjećam se, dok je moja starija kći prolazila kroz to buntovničko razdoblje, kao majka znala sam se zateći u promišljanju da svoje dijete ne mogu prepoznati. Svi moji savjeti i potreba da joj budem bliska završavali su otporom. Stoga morate prihvatiti da je to prolazno razdoblje u životu djeteta. Nitko od roditelja nije dovoljno spreman da kroz razdoblje odrastanja svoje djece uvijek valjano reagira i uspostavi odnos koji bi želio. Imajte na umu da tinejdžer prolazi kroz velike promjene na razini socijalnih odnosa. Veze s vršnjacima su intenzivne, odnos s roditeljima se mijenja, pri čemu društveno okružje od mladog bića traži brzu prilagodbu.

To je razdoblje u kojem su razdražljivost i uvrijeđenost dominantna raspoloženja, no to ne znači da pubertet treba pratiti kaotično stanje. Većina roditelja slaže se s time da su tijekom odrastanja i puberteta svoje djece imali s njima najviše problema i sukoba, što je jedan od manifestnih oblika modernog načina življenja. Starije osobe često ističu da se u njihovo vrijeme nije o tome toliko govorilo niti se pubertet manifestirao ovako kao danas. Sociolozi na to imaju odgovor.

Sva istraživanja pokazuju da danas djeca puno ranije tjelesno sazrijevaju. Traganje adolescenata za vlastitim identitetom je neizostavni dio odrastanja. Bunt, prkos, prigovaranje, svađalački nastup adolescenti koriste kako bi autoritet izgubio na vrijednosti i značenju. Morate imati na umu da vaše dijete bez bunta ne može izgraditi individualnost. Prihvatite njegov bunt jer će u konačnici lakše prebroditi osobne konfuzije, uključujući i one koje se odnose na međuljudske odnose.

Budite strpljivi, pokažite razumijevanje, prihvatite njegovu srdžbu, razgovarajte. Dajte do znanja da vas ponekad njegovo ponašanje i ispadi vrijeđaju, ali neovisno o tome dijete mora znati da ga volite i prihvaćate. I ne zaboravite, imate različite uloge, a svaka nosi specifične zadaće. Prijateljski odnos koji tražite ne može biti nikad istovjetan s odnosom koji dijete ima na razini vršnjačke grupe. Vaša potreba da budete prijatelj zagovara onu narodnu izreku – prijatelj se poznaje u nevolji. Zato pružite podršku, izrecite svoje mišljenje, budite dosljedni, ali pritom emocionalno bliski.

Pružite emocije u neograničenim količinama iako odmah nećete dobiti gotovo ništa, no kad sve prođe vaš će trud biti obilato nagrađen.

>>Za prvo samostalno ljetovanje tinejdžera - ključno je povjerenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije