Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdrava prehrana

Bademovo i zobeno mlijeko sve je popularnije, ali koje je zdravije? Stručnjakinja zna

Shutterstock
24.11.2020.
u 06:50

Koje je vama draže?

Zadnjih nekoliko godina sve je popularniji zdrav način života, posebno prehrana. Mnogi su izbacili šećere, gluten, a mnogi i mliječne proizvode, pa tako umjesto za kravljim mlijekom posegnu za alternativom poput bademovog ili zobenog napitka. Pitate se koja je opcija zdravija i bolja? Dijetetičarka Lauren Harris-Pincus ima odgovore.

Kao prvo, obje verzije biljnog napitka bazirane su na vodi. Osim nje, sadrže nešto morske soli, ponekad šećere, vitamine, stabilizatore i emulgator. U maloj količini koriste se zob i bademi što možete primijetiti ako pogledate deklaraciju. Ipak, zobeno mlijeko često sadrži više zobi nego što bademovo sadrži badema.

Također, zobeno mlijeko je svojom konzistencijom i okusom bliže kravljem. "To je najbliža veganska alternativa kravljem mlijeku koju ćete pronaći. Bademovo mlijeko može biti prilično vodenasto, a zobeno mlijeko ima tendenciju da bude malo gušće, što ga čini posebno korisnim u pripremi hrane", tvrdi Lauren.

Djevojka na tostu testirala koliko djeluju proizvodi koji štite kosu od topline! Rezultat je nevjerojatan!

Zob sama po sebi ima bezbroj hranjivih blagodati, ali malo ih završi u mlijeku jer se napitak uglavnom, kao što je navedeno, sastoji od vode. Ipak, sadrži zadovoljavajuću količinu vlakna i bjelančevina.

S druge strane, bademovo mlijeko bogatije je proteinima i vitaminom E od zobenog. Sadrži malu količinu šećera, a nerijetko u trgovini možete pronaći i verziju koja je potpuno bez šećera.

Bademovo mlijeko bogatije je mononezasićenim mastima, što je izuzetno korisno za zdravlje mozga. Osim toga, sadrži puno manje kalorija od zobenog mlijeka. Na primjer, šalica nezaslađenog mlijeka od zobi ima 80 kalorija, a ista količina nezaslađenog bademovog mlijeka upola manje - 40 kalorija.

Lauren Harris-Pincus savjetuje da, koje god mlijeko izabrali, zobeno ili bademovo, uzimate ono bez dodatka šećera, prenosi Well and Good.

Ovo je 10 najzdravijih namirnica koje biste trebali jesti za doručak:

1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije