Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG PEZELJ, GOSPIĆ

Aronija iz srca Velebita usporava starenje

10.06.2019.
u 14:38

Aronija stimulira rad štitnjače, sprečava demenciju, poboljšava vid, regulira tlak...

Kraljica bobica aronija i zakonom zaštićeni planinski masiv Velebita – dva su “sastojka” savršeno sjedinjene slike prirode koja pršti zdravljem, poručuje obitelj Pezelj iz Gospića koja na svojim plantažama u srcu Velebita, sklonjenim od vreve i civilizacije, uzgaja ovu biljku za sok, čaj i sušene bobice.

Ljekovita svojstva aronije otkrivena su krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je počeo njezin intenzivan uzgoj. Aronija od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, što se tiče minerala, bogata je cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom. Bogata je i antioksidansima, flavonoidima i folnom kiselinom. Zbog visokog udjela antioksidansa i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Bogata je i antioksidansom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje. Zapravo, popis ljekovitih svojstava ove biljke iz porodice ruža je poduži: sprečava bolesti srca i krvnih žila, liječi urinarne infekcije i bolesti prostate, stimulira rad štitnjače, poboljšava pamćenje i koncentraciju, pomaže kod glavobolja i migrene, zaustavlja arterosklerozu, stvara zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti, regulira razinu šećera u krvi, smanjuje visoki krvni tlak, vraća loš kolesterol u normalu, smiruje grčeve i bolove u crijevima, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljeve, poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči, poboljšava vid, povećava elastičnost i znatno smanjuje prisutnost bora i strija, uklanja tamne fleke od sunca i ispucale kapilare, osvježava kožu, usporava starenje...

Aronija potječe s prostora današnje Kanade. Američki Indijanci još su od davnina bobice aronije sušili i mljeli i tako ih kombinirali s mesom i brašnom. Svježe plodove najčešće su koristili kad su patili od želučanih problema i proljeva, gripa i prehlada, a od listova aronije kuhali su čaj za zacjeljivanje rana. Zahvaljujući tome što jako dobro podnosi zimu i mraz te temperature do minus 47 stupnjeva, dospjela je i do Rusije i Sibira. Ekstremno niske temperature na njoj ne ostavljaju nikakve posljedice.

– Iako je priroda najzaslužnija za kvalitetu naših proizvoda, moramo istaknuti kako je aronija “mažena i pažena” vrijednim rukama članova našeg OPG-a Pezelj koji se svakodnevno brinu o nasadu da bi biljka dobila sve što joj je potrebno, i to sve na prirodan i ekološki način, kako i priliči ovoj velikoj biljci – kažu proizvođači soka dobivenog hladnim prešanjem bobica sibirske aronije (lat. aronia melanocarpa) koja slovi za najkvalitetniju sortu ove biljke. Ona ima vrlo visok postotak polifenola, vitamina C, E i beta-karotena, što je čini jednim od najjačih poznatih i ispitanih antioksidansa.

Poznata je još i kao divlja sorta i obično po grozdu nosi samo od 10 do 15 bobica, ali one su zato tri puta jače, odnosno zdravije od kultiviranih, kalemljenih sorti. Na svom OPG-u Pezelji od aronije prave i čaj u filtar-vrećicama te čaj u rinfuzi i suše bobice. 

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije