Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobro jutro!

Aromatičan pirov kruh gospođe Ankice toliko je dobar da ni mrvica na stolu ne ostaje! Ako ga nekim čudom ne pojedete i sutra će biti jednako svjež

Nikola Zoko
26.07.2022.
u 07:29

Po kruhu se dan poznaje, pa zato neka vas ne iznenadi miris toplog kruha koji će vas probuditi na OPG-u Čulig. Vlasnica i glavna kuharica Ankica ga peče u svojoj krušnoj peći, a njegova je posebnost to što miješa pirovo i pšenično brašno. Ovakav kruh drži svježinu cijeli dan, a povezati ga možete sa slanim delicija ili slatkim namazima (osobito domaćom marmeladom od šljiva).

Ako niste od onih koji vole godišnji odmor provoditi uz morsku obalu, nego tražite mir i ljepotu na kontinentu, neka baza vašeg putovanja bude neki OPG. Posebno onaj koji vam nudi odličnu lokaciju, na stolu domaću hranu, a ugođaj kao da ste u vlastitom domu. Ovakvo iskustvo doživjet ćete s Ankicom Čulig i njezinim suprugom Stjepanom, vlasnicima OPG-a Čulig samo tri kilometara udaljenog od centra Ozlja. Na njihovom će vas imanju probuditi pijetlovi ili miris toplog kruha, a na počinak krenite nakon zalaska sunca iza nepreglednih vinograda koji su slađi uz tradicionalan šmarn kombiniran s njezinim domaćim pekmezom. OPG Čulig davno su otkrili strani turisti, te slavne 2019. godine posjetili su ga gosti iz 24 zemlje sa svih kontinenata, ali i domaći gosti koji cijene boravak u prirodi i blizini Ozaljskog kupališta! Ankica je poznata i kao vrhunska kuharica koja nesebično dijeli svoje recepte pa smo za ovo jutro odabrali recept za savršeni kruh koji će vam potrajati do kraja tjedna.

Foto: Nikola Zoko

Aromatičan pirov kruh

Sastojci:

300 g pirovog brašna

300 g oštrog brašna

400 g glatkog brašna

1/2 kocke svježeg kvasca

500 ml vode

2 žlice svinjske masti

1 mal žlica soli (puna)

Priprema: 

Rastopite kvasac u mlijeku kojem ste dodali 1 žličicu šećera i brašna. Sve suhe sastojke izmiješajte u dubokoj zdjeli pa na sredini napravite udubljenje u koje ulijte rastopljeni kvasac. Pomiješajte suhe i 'mokre' sastojke i dodajte polagano vodu. Mijesite tijesto sve dok ne dobijete konzistentnu 'bulu'. Ostavite pokriveno na toplom (uvijek prekrijte krpom) otprilike sat vremena, pa nakon toga tijesto premijesite i ostavite još pola sata da miruje. Ako pečete u pećnici kruh, pecite ga u zagrijanoj pećnici  na 220 stupnjeva 45 minuta, a sat vremena u krušnoj peći. 

Foto: Nikola Zoko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije