Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ariston je dobro čuvana tajna istarskih vila koje osvajaju svojom udobnošću

Ariston
29.11.2022.
u 14:32

Vodimo vas u obilazak modernih kuća za odmor u centralnoj Istri čija energetski učinkovita rješenje za grijanje i hlađenje prostora te toplu vodu, gostima omogućavaju udoban boravak tijekom cijele godine

Centralna Istra jedna je od najpopularnijih hrvatskih destinacija u koju brojni posjetitelji dolaze kako bi pronašli mir i potpuni odmor. Uronjene u idilično ozračje, udobne istarske vile osvajaju na prvi pogled i visoko su na listi poželjnih smještaja ovog čarobnog poluotoka. Ljudi koji žive modernim, užurbanim životom tu rado dolaze kako bi napunili baterije, ponovno se povezali s prirodom, uživali sa svojom obitelji i prijateljima te predahnuli od gradske vreve.

Kako bi svojim gostima pružile udobnost u svim godišnjim dobima, ovakve kuće za odmor moraju imati pouzdan i učinkovit sustav grijanja i hlađenja prostora, kao i sustav grijanja potrošne tople vode. Vodimo vas u obilazak dviju istarskih vila koje koriste Aristonova učinkovita rješenja pomoću kojih osiguravaju optimalnu temperaturu prostora i sasvim dovoljno potrošne tople vode. Uz maksimalnu udobnost za goste vile, ovi učinkoviti sustavi vlasnicima vile donose velike uštede.

Vile Dolina i Lap smještene su u istarsko selo Šivati pored Žminja. Položaj im je idealan jer su dovoljno blizu svih ostalih krajeva Istre, a ipak su dovoljno daleko od gužve za one koji samo žele uživati u odmoru i dokolici. Budući da imaju pametna i energetski učinkovita rješenja za maksimalnu udobnost, obje vile mogu primati goste tijekom cijele godine.

Luksuz koji ne rasipa resurse

Villa Lap njeguje estetiku na tragu industrijskog dizajna i talijanskog ukusa. U ovoj se luksuznoj vili funkcionalnost i inovativna tehnička rješenja besprijekorno isprepliću. Kada su razmišljali o kući za odmor, vlasnici Ville Lap, Suzana i Nikola Galant, razmišljali su o stilu uređenja i organizaciji prostora, ali i o udobnosti i tehničkim rješenjima koja će im omogućiti energetsku učinkovitost.

Kuća se grije i hladi pomoću Ariston dizalice topline i klimatizacijskih uređaja. Prilikom odabira sustava grijanja i hlađenja, ideja vodilja je bila da prostor i ljeti i zimi bude ugodan za sve one koji u njemu borave i da svima pruži osjećaj potpune udobnosti i opuštenosti. Budući da je Ariston poznat po svojem talijanskom dizajnu, svi uređaji su se besprijekorno uklopili u sam izgled kuće.

Villa Lap ima ugrađenu dizalicu topline Ariston Nimbus Pocket 70 M Net koja je spojena na podno grijanje, čime se zagrijava 300 kvadrata luksuzne vile. Prednost takve ugradnje sustava za grijanje prostora je temperatura koja je uvijek ugodna u svim dijelovima kuće za odmor. Nigdje nije prevruće ni prehladno.

Vlasnicima je, pri planiranju projekta, energetska učinkovitost kuće za odmor bila jednako važna kao i sam izgled: prostran, moderan prostor s velikim staklenim stijenama i puno prirodnog svjetla prati moderne trendove gradnje, a najnovija visoka tehnologija ugrađene Ariston dizalice topline pomaže da troškovi grijanja prostora ostanu niski.

U skladu s duhom vremena, vlasnici su unaprijed razmišljali i o automatizaciji sustava. Oboje ističu kako je upravljanje Aristonovim sustavom grijanja i hlađenja iznimno jednostavno. Usto, jako im je korisna i aplikacija Ariston Net koja im omogućuje da na daljinu reguliraju temperaturu u vili, primjerice da ugriju ili ohlade prostor za goste koji su u dolasku, a da pritom ne moraju fizički odlaziti u vilu, nego to mogu napraviti sa svojih pametnih telefona.

Energetska učinkovitost s pogledom

Villa Dolina je luksuzna kuća za odmor s pet zvjezdica. Stambene površine 400 kvadratnih metara i s velikom okućnicom od njih čak 4000, ova je velika vila dobro sakrivena u prirodnu konfiguraciju terena i okolnu prirodu. Pri planiranju gradnje vodilo se računa o energetskoj učinkovitosti pa je vila kategorizirana energetskim certifikatom A+ razreda.

Pročelje i bočne strane kuće krasi 160 kvadratnih metara troslojnih staklenih stijena pa iz vile puca predivan pogled na okućnicu i netaknutu prirodu. Vila je modernog dizajna i profinjene verzije industrijskog stila, a pri uređenju Vlasnici Sara i Sanjin Galant pazili su na svaki detalj pa tako i na rashladne uređaje koji se nalaze u svakoj sobi.

Htjeli su tihe, pouzdane i pristupačne uređaje koji će dobro izgledati, a klime Ariston Alys R32  C 25 i Alys R32 C 50 su im baš to pružile. Radom klima uređaja može se upravljati pomoću Aristonove aplikacije Ariston clima. Sučelje aplikacije je jednostavno pa intuitivno omogućuje kontrolu klime na daljinu, putem pametnog telefona ili tableta. Kada prostor treba dodatno temperirati prije dolaska gostiju, nema potreba za odlaskom u vilu, sve se riješi u dva klika na aplikaciji.

Kao dio pomnog planiranja, u vili je prilikom izgradnje postavljena instalacija za podno grijanje pa vlasnici sada planiraju investirati u dizalicu topline za grijanje i za podno grijanje kako bi što učinkovitije održavali prostor na ugodnoj temperaturi i produžili trajanje sezone.

U vili je već ugrađena jedna dizalica topline i to ona za potrošnu toplu vodu. Model Ariston Nuos Primo HC 240 grije 240 litara vode koja je uvijek spremna za tuširanje gostiju. Za tako veliki objekt s četiri kupaonice i saunom, puno tople vode za tuširanje je nužan preduvjet. A uz ovakvu dizalicu topline, vlasnici objekta štede do 80 posto energije za grijanje vode.

Obnovljivi izvori energije su budućnost

Dizalice topline su jednostavna alternativa plinskom ili grijanju na lož ulje, a njihova je energija čišća i ekološki prihvatljivija. Za svoj rad koriste 75% obnovljivih izvora energije i samo 25% električne energije. Time pridonose očuvanju okoliša, učinkovitije su u odnosu na tradicionalne načine grijanja i u konačnici štede novac.

Dizalice topline se mogu koristiti za različite vrste grijanja ili hlađenja, a mogu služiti i za grijanje potrošne tople vode, kao u Villi Dolina, umjesto klasičnog električnog ili plinskog bojlera. Vanjska jedinica dizalice topline iz zraka preuzima toplinu i pretvara je u toplu ili hladnu vodu koja onda zagrijava potrošnu toplu vodu ili grije, odnosno hladi životni prostor.

Aristonova dizalica topline dolazi i s termostatom Sensys NET HD pomoću kojega se može upravljati sustavom grijanja i koji cijeli taj sustav povezuje s rješenjem Ariston NET. Sve se informacije između aplikacije, sustava i njegovih dijelova dijele i obrađuju u realnom vremenu pa sustavom možemo upravljati s bilo kojeg kraja svijeta. Dodatna pametna povezivost nastupa kada je ovaj sustav integriran s drugim Aristonovim sustavima ili pak s fotonaponskim ili solarnim toplinskim sustavima.

Lijepo je uživati u maksimalnoj udobnosti koja se temelji na visokoj tehnologiji i obnovljivim izvorima energije. To je optimalan spoj u službi čovjeka, ali i zaštite prirode.

Ariston poduzima još jedan konkretan korak prema održivosti predstavljanjem nove serije dizalica topline, Nimbus NET R32. Saznajte više o novoj generaciji dizalica topline, koja se može pohvaliti visokim performansama i vrlo velikom uštedom energije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije