Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Ludo vrijeme"

Anketa: Treba li zima biti hladna ili više volite gotovo proljetne temperature

vrijeme
Shutterstock
14.01.2019.
u 13:04

Izmjenjuju se godišnja doba bez prijelaznih razdoblja, dnevne razlike u temperaturi ponekad iznose i 15-20°C, što je prilično nezgodno za meteoropate

Kakvo nas vrijeme očekuje pitanje na koje je vjerojatno teže dati odgovor nego ikada prije. Posljednjih desetak godina svjedoci smo naglih vremenskih promjena, izmjenjuju se godišnja doba bez prijelaznih razdoblja, dnevne razlike u temperaturi ponekad iznose i 15-20°C. Meteorolozi najavljuju zatopljenje u danima pred nama, a onda opet pogoršanje vremenskih uvjeta.

Upravo te nagle promjene vremena mogu izazvati tegobe kako kod starijih, tako i kod sve mlađih osoba.

Stoga se posljednje vrijeme i posebno prati i biometeorološka prognoza. Ona sadrži opis meteorološke situacije i najavljuje dolazak onih vremenskih prilika koji mogu nepovoljno utjecati na zdravlje ljudi, poput glavobolje, nesanice, razdražljivosti, slabije koncentracije i slabijeg raspoloženja, a kronični bolesnici pogoršanje svojih tegoba.

Hladnije vrijeme, odnosno nagla promjena vremena s dolaskom hladne fronte, potiče stvaranje ACTH ili adrenokortikotropnog hormona (hormona stresa) kojeg luči prednji režanj hipofize.

Pojačano lučenje ACTH-a uslijed pada temperature zraka uzrokuje osjećaj tjeskobe i razdražljivosti kod meteoropata. Istobobno se smanjuje lučenje endorfina, našeg prirodnog sredstva protiv boli, uslijed čega se prag boli znatno smanjuje. Zbog manjka endorfina povećava se osjetljivost mišićnog, tetivnog i živčanog sustava na bol i javljaju se glavobolje, bolovi u kostima i mišićima. Povećana vrijednost ACTH-a i pad endorfina umanjuju obrambene sposobnosti organizma i smanjuju raspoloženje.

Prepoznajte simptome meteoropatije

Psihički: umor, nagle promjene raspoloženja, smanjena sposobnost koncentracije, razmišljanja i koordinacije, bezvoljnost, razdražljivost, apatija i poremećaj spavanja, glavobolja, migrena, mučnina, vrtoglavica, nesvjestica, reumatski bolovi, bolovi u području starih povreda, te bolovi u mišićima, tek su neki od simptoma koji ukazuju da ste meteoropat. 

Može se dogoditi i pogoršanje srčanih bolesti u vidu ubrzanog rada srca, osjećaja lupanja srca, porasta krvnog tlaka. Kod srčanih bolesnika, starijih osoba i pušača veća je učestalost srčanog i moždanog udara uslijed ishemije u srcu i mozgu, kod osoba koje boluju od bolesti bronha i pluća veća je učestalost pojave astme i upale bronha, pluća i plućne maramice, ali i pogoršanje gastritisa i bolovi u trbuhu uslijed čira na želucu ili dvanaesniku.

Pogledajte i video Kako očistiti auto kad na njega padne dva metra snijega

Ključne riječi

Komentara 2

JE
jejeee
13:43 14.01.2019.

zima je zima.

DU
Deleted user
13:56 14.01.2019.

"Treba li zima biti hladna?" Ma ne..... Pa kaj je vama? To je neko nagradno pitanje..ili..?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije