Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaleigh Hendershot

Amerikanka u Hrvatskoj: Hrvati, ove pogreške najčešće radite kad pričate engleski jezik!

Foto: Screenshot/YouTube
13.05.2019.
u 15:27

Poznata youtuberica redovito nas oduševljava svojim videima u kojima progovara o razlikama između Hrvata i Amerikanaca

YouTuberica Kaleigh Hendershot Amerikanka je s hrvatskom adresom, a u Hrvatskoj je postala poprilična zvijezda nakon što je na svom kanalu objavila videozapis u kojem progovara o razlikama između Hrvata i Amerikanaca. U svojem posljednjem videu progovorila je o stvarima i riječima na engleskom jeziku koje Hrvati pogrešno upotrebljavaju. 

Prva greška koju je Kaleigh navela bila je oslovljavanje objekata u muškom i ženskom rodu, odnosno 'on/ona' umjesto 'ono'. U engleskom jeziku, jedino se ljudi i životinje oslovljavaju u muškom i ženskom rodu, dok se sve ostale stvari oslovljavaju s ono. Kaleigh navodi primjer kako njezina prijateljica četkicu za zube oslovljava s 'ona'. 

Druga greška koje Kaleigh dotaknula odnosila se na brkanje riječi "uzeti" i "dati". Primjerice, liječnik joj je nedavno rekao kako će joj "uzeti recept", umjesto "dati recept".

Također, u engleskom se jeziku kaže 'napraviti kavu', dok ćemo mi uglavnom reći 'skuhati kavu'. Hrvati riječi 'boring' i 'annoying' stavljaju pod znak jednako, iako u engleskom jeziku one zapravo i nemaju isto značenje. 'Boring' se odnosi na nešto što nije zanimljivo ili uzbudljivo, dok se 'annoying' više odnosi na našu frustraciju nekom drugom osobom ili stvari. 

Na kraju je videa dodala kako Hrvati za svaki kraj razgovora koriste 'čujemo se' (engl. we will hear each other) što je nešto što se u Americi nikada ne koristi, no priznala je i kako je ona počela koristiti taj izraz otkada živi u Hrvatskoj.
 

Ključne riječi

Komentara 107

NE
Neutralac
18:45 13.05.2019.

U zadnje vrijeme svi PRICAJU jezik.... Jezik se GOVORI a prica se prica.... Hej, lektori - gdje ste????

Avatar majkuvam
majkuvam
16:40 13.05.2019.

"redovito nas oduševljava"...a tko su ti "nas"?

RM
ruzica_mario
15:57 13.05.2019.

poznata??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije