Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eliksir mladosti

Američki znanstvenici pronašli su ključ za vječnu mladost

koža
Arhiva
VL
Autor
Diana Glavina
01.12.2010.
u 09:00

Otkriće se temelji na strukturama koje se zovu telomeri, koji se s vremenom skraćuju, a čovjek stari

Ljudi bi mogli živjeti dulje, zdravije i ostati mladi! Istraživanje o još jednom eliksiru mladosti izveo je dr. Ronald DePinho sa Sveučilišta Harvard u SAD-u, a objavljeno je u poznatom časopisu Nature. Dr. DePinho na miševima je prvi put uspio učiniti obrnuti proces starenja.

Prije eksperimenta koža, mozak i drugi organi miševa po starosti su odgovarali organima čovjeka od 80 godina. U samo dva mjeseca tretmana lijekom koji pokreće određeni protein, kod miša su se pojavile nove, pomlađene stanice, a sterilni muški miševi poslije tretmana mogli su imati pomladak. Ovo se otkriće temelji na strukturama koje se zovu telomeri, sićušni biološki satovi koji “zatvaraju” završetke kromosoma i štite ih od oštećenja.

S vremenom telomeri se skraćuju dok ne postanu tako kratki da stanice počnu odumirati. Protein telomeraza može ponovno izgraditi telomere, ali u normalnim uvjetima nije aktivan u organizmu. Da bi se razvio lijek, potrebno je barem deset godina, no mnogo je mehanizama koji doprinose starenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije