Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAK ZA 30 POSTO

Alkohol povećava rizik od oboljenja raka dojke

mamografija
Arhiva
12.12.2009.
u 15:48

- Žene kojima je dijagnosticiran rak dojke trebaju ozbiljno razmisliti o tome da konzumaciju alkohola limitiraju na manje od tri čaše tjedno.-izjavila je doktorica Marilyn Kwan voditeljica studije.

Samo tri čaše vina tjedno povećavaju rizik od povratka raka dojke kod žena koje su ga uspješno izliječile za 30 posto, upozoravaju američki stručnjaci zbog čega bi žene nakon liječenja trebale minimalizirati konzumaciju alkohola.

Posebno su ovom riziku izložene pretile žene te žene u menopauzi, navodi se u studiji istraživačkog tima iz Oaklanda.

- Žene kojima je dijagnosticiran rak dojke trebaju ozbiljno razmisliti o tome da konzumaciju alkohola limitiraju na manje od tri čaše tjedno.-izjavila je doktorica Marilyn Kwan voditeljica studije dodajući kako se prema njihovim skalama taj rizik povećava za 4-7 posto po piću ovisno o postocima alkohola.

Liječnici se nadaju kako će ovi rezultati pomoći ženama da budu informiranije prilikom odlučivanja o stilu života nakon što im je dijagnosticiran rak dojke.

- Ovo je istraživanje dodatak sve većem broju dokaza kako postoji veza između alkohola i raka dojke. Kako bi se smanjila mogućnost uopće pojave ali i povratka bolesti nakon izlječenja savjetujemo svim ženama da limitiraju unos alkohola. Također se preporuča zdrava tjelesna težina tijekom života i redovito vježbanje kako bi se smanjili zdravstveni problemi.-zaključila je Arlene Wilkie diretkorica Breast Cancer kampanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije