Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA

Alkohol opasniji nego što se mislilo?

29.01.2009.
u 10:47

Da ljudi skloni alkoholu imaju sklonost automobilskim nesrećama, nasilju i seksu bez zaštite, objektivna je činjenica. Međutim, istraživanja su pokazala da alkohol čini mnogo veću štetu organizmu nego što se dosad sumnjalo.

Rezultati studije u Engleskoj pokazali su da gotovo četvrtina stanovništva svakodnevno pretjerano uživa u alkoholu. Populacija koja je najviše sklona uživanju u kapljici, a to je skupina od 18 do 24 godina, najviše je zastupljena i u kriminalu, zbog čega su se vodeći stručnjaci za alkoholnu ovisnost odlučili ozbiljnije pozabaviti s problemom.

U istraživanju tijekom kojeg je nekolicini laboratorijskih štakora, u razdoblju od četiri dana, svakodnevno ubrizgavana doza alkohola koju se može naći u tri litre piva - došlo se do neočekivanih rezultata. Mentalne sposobnosti štakora bile su smanjene više tjedana od prestanka eksperimenta.

Dr. Jonathan Chick iz odjela za alkoholizam bolnice Royal Edinburgh te urednik časopisa „Alcohol and Alcoholism“ objasnio je da studija pokazuje kako relativno kratko razdoblje od nekoliko dana sustavnog opijanja može ostaviti dugotrajne posljedice. Naime, kemijske reakcije u mozgu nastale opijanjem smanjuju mogućnost učenja i suočavanja s problematičnim situacijama na duže vrijeme.

Jednako tako ovi problemi u mozgu mogu dovesti do ovisnosti o alkoholu, posebno kod konzumenata ispod 20 godina starosti. Nakon višednevnog opijanja, najbolji lijek je dugoročna apstinencija od alkohola, tijekom koje dolazi do oporavka mozga i razine mentalnih sposobnosti.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije