Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Ako vas neka pjesma može 'naježiti' to je znak da je vaš mozak poseban

Slušanje glazbe
Thinkstock
12.09.2017.
u 09:01

Sasch je skenirao mozgove sudionika obje skupine i otkrio da osobe koje imaju emotivne rekacije na pjesmu ili glazbu, imaju drukčiju strukturu mozga od osoba koje te osjećaje ne doživljavaju

Čuli ste je, ni sami ne znate koliko puta, ali kada nanovo čujete tu neku pjesmu, koža vam se naježi, zastane knedla u grlu...

Ako se prepoznajete u ovom scenariju, onda znajte da ste sasvim posebni. 

Tako tvrde znanstvenici, odnosno Matthew Sachs s Harvarda koji je prošle godine proveo istraživanje kako bi došao do odgovora koji je "okidač" za taj osjećaj.

U istraživanju je sudjelovalo 20 studenata, njih deset koji su priznali da ih određena glazba ili pjesma može naježiti, i 10 osoba koje takve osjećaje nisu iskusili. Sasch je skenirao mozgove sudionika obje skupine i otkrio da osobe koje imaju emotivne rekacije na pjesmu ili glazbu, imaju drukčiju strukturu mozga od osoba koje te osjećaje ne doživljavaju, odnosno, imaju gušća vlakna koja povezuju njihov slušni korteks i područje "zaduženo" za emocije. To znači ta dva dijela mozga znatno bolje "komuniciraju", navodi se u zaključcima, piše Neuroscience.

Osobe koje emotivno reagiraju na glazbu vjerojatnije imaju jače i izraženije emocije, a reakcija poput pojave kada se dlake na tijelu "naježe", može značiti i poveznicu s nekom uspomenom, a to se ne može istražiti u laboratoiju, navodi se.

Ovo istraživanje na malom broju sudionika dalo je povod  znanstveniku da proširi svoje istraživanje te Sasch radi na studiji u kojoj proučava aktivnost mozga tijekom slušanja glazbe i bilježi stanične rekacije. Nada se da će na ovaj način doći do nekih odgovora iz područja neurologije kako bi se moglo u budućnosti pronaći načini  za liječenje nekih psiholoških poremećaja. 

Komentara 1

LI
liliZG
12:29 12.09.2017.

meni se odmah aktiviju noge i počinjem plesati, mozak spava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije