Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korisno

Ako ste izgubili miris i okus zbog koronavirusa, ima nade: Ova osjetila možete svakodnevno 'trenirati', evo kako

Shutterstock
18.05.2021.
u 09:30

Važno je samo dobro se koncentrirati na ono što mirišete ili jedete.

Najčešća posljedica nakon oboljenja od koronavirusa je gubitak ili iskrivljenje okusa i mirisa. Mnogi znanstvenici još uvijek istražuju što točno dovodi do toga, a otorinolaringologinja Caroline Huart iz Bruxellesa kaže da su moguća dva razloga.

Neka istraživanja pokazala su da virus pogađa stanice koje zatvaraju olfaktorne živce, koji su odgovorni za mirise, a druga mogućnost je da virus napada same živce, pa SARS-CoV-2 prodire direktno u Bulbus olfactorius, posrednika između nosa i mozga.

Koliko toalet papira treba koristiti nakon nužde? Pogledajte što kažu stručnjaci!

Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a iskrivljenje parosmija. Dobra vijest je da se i jedno i drugo stanje mogu popraviti - treningom! Istraživanja su pokazala da škola mirisa, odnosno treniranja, zaista daje pozitivne učinke.

Ono što preporučuju je svakodnevno mirisanje raznih stvari - kava u zrnu, limun, ruže, začini, omiljeni parfemi - i to zatvorenih očiju. Liječnica Huart kaže da je, ma koliko vam miris bili neugodni ili nepostojani, važna koncentracija i upornost. Preporučuje ovaj trening dva puta dnevno, prenosi DW.

Iako možda, kod onih koji pate od anosmije, mirisi i okusi neće biti intenzivni kao prije, mnogi pacijenti kažu da se ipak nešto vratilo što je u svakom slučaju bolje od potpunog gubitka.

Hrvatski molekularni biolog: Imamo 6 mutacija nezabilježenih u svijetu. HZJZ nije prijavio newyorški soj

1/2

Komentara 1

MO
montello
15:41 18.05.2021.

To treba vremena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije