Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loše navike

Ako radite ovo vjerojatnije je da ćete 'zakačiti' prehladu

kihanje,bolest,prehlada,gripa
Foto: Thinkstock
03.09.2015.
u 13:25

Dosadašnja istraživanja pokazala su da nedostatak sna utječe na slabljenje imunološkog sustava.

Ako želite izbjeći prehladu, uhvatite dovoljno sna.

Osobe koje ne spavaju dovoljno tijekom noći, manje od šest sati, imaju više od četiri puta veći rizik da će se prehladiti u odnosu na osobe koje si osiguraju dovoljno noćnog sna, pokazali su rezultati eksperimentalne studije provedene na Sveučilištu California.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da nedostatak sna utječe na slabljenje imunološkog sustava.

Voditelj istraživanja, Eric A. Prather, smjestio je u hotel 164 osobe odrasle osobe i pratio njihov tijek spavanja uz pomoć monitora koji se svakom sudioniku istraživanja nalazio na ruci.

Nakon tjedan dana, sudionici su dobili kapi za nos u kojima se nalazio virus koji najčešće uzrokuje prehladu - rhinovirus.

Na taj način je postigao simulaciju što bi se dogodilo da se netko slučajno zarazio kihanjem ili slično.

Stavljeni su nakon toga u karantenu na pet dana. Otkriveno je da osobe koje su prethodni tjedan spavale kraće od šest sati lakše su "uhvatile" prehladu i imali su jače simptome čak i kada su uključili faktore poput nezdrave prehrane, pušenja i sl, nedostatak sna je i dalje ostao ključni faktor kao najveći "supočinitelj" u hvatanju prehlade.

Nedostatak sna mijenja imunološki sustav i to na način da se mijenja način borbe protiv virusa, pojasnio je Prather.

>>Ova četiri napitka spasit će vas od virusa i prehlada

 

Komentara 2

ŠO
Šokac1
15:14 03.09.2015.

Lektori u VL: shvatite konačno da glagol "ZAKVAČITI" dolazi od imenice KVAKA. I nemojte uporna tolerirati srbizme, (osim ako nije zapovjeđeno) jer imamo svoje hrvatske izraze koje biste vi prvi trebali njegovati i rabiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije