Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turistička patrola - Šibenik

Aduti su im fascinantna baština i srdačni ljudi

Šibenik
Foto: Renata Rašović
22.07.2014.
u 19:00

Vizura s plaže - Šibenski most, tvrđava sv. Mihovila, jahte na vezu u luci...

Bude li sreće u vreloj ljetnoj noći, gost ovog grada može olako naići na pet-šest od brda odvaljenih momaka u prugastim majicama kako pjevaju ispod glasa, onako spontano, iza kantuna, ispod glasa. Šibenik je grad klapske pjesme i u tome leži (i) turistički potencijal, zasad nedovoljno iskorišten.

Domaćim gostima možda bi na turističke rute valjalo ucrtati i Teslinu ulicu iz koje potječe većina novovremenih velikana glazbene scene poput Arsena Dedića, Miše Kovača i Vice Vukova. Nema se u toj ulici bog zna što vidjeti, ali prošetati tim rasadnikom glazbenih talenata, Hrvatima pridošlim na odmor iz unutrašnjosti u Krešimirov grad svakako se preporučuje.

Beach barovi u Brodarici

Premda turistička destinacija, Šibenik je ne tako davno – ima tome tek dvije godine – dobio svoju plažu. Smještena je u središtu grada, na mjestu davnoga gradskog Banja, ponijela je njegovo ime, a prizor je uistinu spektakularan. Pogled kupača, ležerno izvaljenog ispod suncobrana, dopire prema Šibenskom mostu, plovnom putu prema Krki i Skradinu, jahtama na vezu u luci, vizuri srednjovjekovnog grada koja se ruši s tvrđave sv. Mihovila u more, sklapajući tako mozaik toga bezvremenski lijepog prizora i prostora. Oni koji od plaže očekuju više zabave, mogu i dalje potegnuti prema nekom od beach barova u Brodarici.

Najjači su adut Šibenika kulturni i povijesni spomenici u povijesnoj jezgri grada, koja je uistinu fascinantna i stoga ju je, ima tome 14 godina, i UNESCO svrstao u svjetsku baštinu. Zaluta li turist uličicama, rado će mu, kao i u bilo kojem dijelu grada, pomoći susretljivi, neposredni i srdačni žitelji, kao rijetko gdje na Jadranu.

Život turizmu unatoč

No teško se oteti dojmu kako je Šibenik ponajprije grad svojih stanovnika pa tek onda njihovih gostiju i bila bi laž tvrditi da je ovdje sve podređeno turizmu. Zapravo, malo što jest, prije svega, turistički kompleks Solaris. Na ulicama ovog grada, osobito izvan povijesne jezgre, život se odvija turizmu unatoč. Na Šibenčanima je da odrede smjernice vlastite budućnosti, prema turizmu ili mimo njega, a na gostima grada je da im u tom izboru pomognu svojim upornim dolaskom. Jer vidjeti se ima što.

>>Stan ispunjen uspomenama na košarkaškog Mozarta već je treće ljeto otvoren za posjetitelje

>>Kozmopolitski duh osjeća se na svakom koraku u gradu

>>Komadić zemaljskog raja u kojem nema boli

Komentara 1

Avatar mali322
mali322
20:53 22.07.2014.

Gostoljubivost -10!?...koliko para toliko gostoljubivosti kao i svugdje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije