Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje i rad na cjepivu protiv HIV-a koje se čekalo s nestrpljenjem i nadom doživjeli su slom

ADIS - Propalo 20 godina potrage za cjepivom

Virus HIV-a
import
29.03.2008.
u 11:12

Ovo je katastrofa jednaka onoj kad je eksplodirao shuttle Challenger”. Tom je usporedbom američki znanstvenik dr. Robert Gallo, jedan od onih koji su otkrili virus HIV-a, uzročnika side, opisao najnovije vijesti koje su duboko uzdrmale svjetske medicinske krugove i duboko razočarale milijarde ljudi. Istraživanje i rad na cjepivu protiv HIV-a koje se čekalo s najviše nestrpljenja i nade potpuno su propali. Štoviše, umjesto da štiti, cjepivo čak i povećava rizik od zaraze HIV-om.

Nezgodan virus
Čim je farmaceutska kompanija Merck s gorčinom objavila da je u slijepoj ulici što se tiče cjepiva, a odmah zatim naglo prekinula eksperimente te figurativno bacila ručnik u kut, dogodio se neminovni domino efekt. Desetak je sličnih istraživanja otkazano, a volonteri s pet kontinenata koji su sudjelovali u kliničkim eksperimentima poslani su kući. Prošla su dva desetljeća od početka potrage za serumom spasa – cjepivom protiv virusa koji je dosad odnio 25 milijuna života i milijarde dolara, a prognoze o tome kada će se stati na kraj toj pošasti mračnije su nego ikada.

Da će ova godina biti prijelomna u razvoju cjepiva, bilo je jasno još lani, dok su se čekali rezultati Merckova istraživanja. No, usprkos nelagodnom iščekivanju, oprezan optimizam tada je još izbijao i iz Setha Berkleyja, čelnika Međunarodne inicijative za pronalazak cjepiva protiv side. Svoju je procjenu iznio početkom godine na svjetskom ekonomskom forumu u Davosu:

– Smatram li da ćemo stati na kraj HIV-u? Apsolutno!

Optimizam je dijelom bio opravdan uspjehom dotadašnjih testova na životinjama. Naime, neki eksperimenti na majmunima pokazivali su da bi se na neki način ipak moglo kontrolirati umnažanje virusa HIV-a u organizmu. Dok klasična cjepiva stimuliraju odgovor antitijela na infekciju, kod novih cjepiva protiv HIV-a pokušavao se potaknuti specifičniji odgovor limfocita T, stanica imunosnog sustava koje napadaju zaražene stanice organizma i tako sprečavaju reprodukciju virusa. U idealnom slučaju u tijelo bi se ubrizgalo cjepivo napravljeno od fragmenata DNK virusa HIV-a stvorenog u laboratoriju i učinjenog neškodljivim te rekombinantnog vektora. ww Ali, pokazalo se, ljudi ipak nisu majmuni.

– Nije čudno što se obustavljaju sva istraživanja u svezi s cjepivom nakon neuspjeha s Merckovim cjepivom. Još je prerano očekivati da se pronađe cjepivo, posebice kad se ima na umu da tri osnovna problema nisu razjašnjena. Prirodna infekcija HIV-om ne dovodi do stvaranja zaštitne imunosti prema virusu. Usprkos nastojanjima imunološkog sustava da suzbije virus, on ipak ostaje u organizmu i nastavlja se umnažati.

Usto HIV ima vrlo varijabilan genom, odnosno lako i brzo mutira. Dosad nismo uspjeli pronaći cjepivo koje bi bilo efikasno protiv takvih virusa.

Najbolji primjer ograničene učinkovitosti cjepiva protiv lako mutirajućih virusa jest cjepivo protiv gripe koje nije univerzalno, već vrijedi samo za određeni podtip tako da je cijepljenje nužno svake godine – ističe dr. Josip Begovac, voditelj Referalnog centra za AIDS Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu te nastavlja:

– Ne znamo ni što bi trebala biti zaštitna imunost prema HIV-u. Doduše, postoji manji broj ljudi, zovemo ih “elitnima”, koji na neki način mogu kontrolirati umnažanje HIV-a i koji godinama imaju neoštećen imunološki sustav. No, ne znamo objasniti na koji način to postiže njihov imunološki sustav. Dok se te osnovne stvari ne razjasne, mislim da nećemo moći krenuti dalje. Treba pronaći novi put – mislim da je pravo rješenje orijentirati se na bazična istraživanja kako bi se otkrilo što bi u imunološkom sustavu moglo štititi od HIV-a. Trebalo bi otkriti što treba potaknuti da imunološki sustav suzbije umnažanje virusa i tek nakon toga razvijati cjepivo.


Bacanje novca
Dotad, sve su nade položene u lijekove kojima se kontrolira razmnožavanje virusa. Crna su mrlja, doduše, neetički visoke cijene lijekova koje si mnoge siromašne zemlje, duboko pogođene epidemijom side, jednostavno ne mogu priuštiti te jagma za profitom zbog čega farmaceutski divovi odbijaju sniziti cijenu lijekova ili pak dopustiti proizvodnju jeftinijih, generičkih inačica. Inače, mjesečna terapija za jednog bolesnika koktelom retrovirusnih lijekova u Hrvatskoj stoji 4700 kuna.

– Na sreću, u nas je relativno dobra situacija – imamo malu incidenciju zaraze HIV-om, a lijekovi su se pokazali vrlo uspješnima. Bitan je napredak u liječenju to što je na tržištu sve veći izbor lijekova, što su njihove nuspojave manje te što uzimanje postaje sve jednostavnije. Postoje tzv. koformulirani, “stopljeni lijekovi” – pacijent tako umjesto tri lijeka uzima samo dva ili čak jedan na dan – objašnjava dr. Begovac.

O uspješnosti lijekova koje dobivaju domaći pacijenti najbolje govori istraživanje o preživljavanju koje su nedavno proveli u Klinici. Prema njemu, smrtnost pacijenata bitno se smanjila, čak do 90 posto. Kao i kod drugih bolesti, važno je što prije dijagnosticirati i otkriti virus, tada su šanse za preživljavanje mnogo veće, time se i sprečava širenje zaraze.

– Zarazu HIV-om otkrivamo u ranijoj fazi u populaciji muškaraca koji prakticiraju seks s muškarcima, a kod onih koji su se HIV-om zarazili heteroseksualnim putem zaraza se obično otkriva kad je imunološki sustav znatnije oštećen. Drugi važan čimbenik kasnog otkrivanja zaraze HIV-om u nas je starija dob. Starije osobe, osobito heteroseksualni muškarci, kao da nisu svjesne rizika od zaraze HIV-om. Tako kod heteroseksualne populacije nalazimo kasno otkrivanje zaraze HIV-om u otprilike 60 posto slučajeva – upozorava dr. Begovac.

Velik korak natrag u potrazi za cjepivom natjerao je sve uključene da dobro promisle kojim će se putem odsad kretati borba protiv side, ali sve su glasniji zahtjevi da se enormne svote novca koje se slijevaju u laboratorije preusmjere u prevenciju i edukaciju koja je u posljednjih desetak godina malo ostala po strani. Hrvatska ima razrađen program prevencije – od psihosocijalne pomoći za HIV pozitivne i oboljele od side do besplatnih testiranja.

Sveto pismo
Koliko su besplatna testiranja važna, najbolje govori činjenica da je lani u Hrvatskoj zavladala nelagoda kad je postalo jasno da istječe financiranje Global Fonda koji je od 1. prosinca 2003. do 2007. dao 4,9 milijardi kuna za programe prevencije. No, zabrinutost je kratko trajala – besplatna testiranja na sidu nastavila su se, i to sredstvima iz proračuna. Baš je jedno takvo, besplatno i anonimno, testiranje spasilo ili – u najmanju ruku – produljilo život 38-godišnjem Zagrepčaninu. On se nakon jedne pijanke i cjelonoćnog hvalisanja seksualnim pothvatima s dvojicom prijatelja otišao testirati “da se vidi tko je kakav frajer i koliko je komada palo na njega”. Nalazi prijatelja bili su negativni. Barem su mu tako rekli. Njegov nije. Bilo je to prije sedam godina.

– Nikome nisam rekao, čak ni roditeljima. Čim sam doznao da sam HIV pozitivan, prekinuo sam s curom. Vjerojatno me pamti kao najveće smeće, jer nikada joj nisam rekao zašto – govori.

Nastavio je živjeti koliko-toliko normalno. Radi i dalje u istoj marketinškoj kući kao što je i prije otkrivanja bolesti. I redovito uzima lijekove.

– To je sveto pismo, dva puta na dan. Inače, brinem se samo o sebi. Sve sam snage usmjerio na to da preživim. Na sreću, dobro mi je. Koktel lijekova djeluje. Još radim, no smanjio sam tempo. Pokušavam se izvući s putovanja, bojim se zaraza i iscrpljivanja, a i uspio sam uvjeriti šefa da uvede mogućnost rada kod kuće. Kad mi je lošije, ostanem doma – kaže.

Na vijest o neuspjehu cjepiva odmahuje rukom. Nije mu to neka briga.

– Nemam pojma, valjda bi mi bilo drago kad bi uspjeli pronaći zaštitu. Kakav bih ja bio čovjek kad ne bih želio dobro drugima? – kaže te dodaje pun ironije:

– Ja sam siguran da se više neću zaraziti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije