Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HARMONIJA DOMA

7 pravila dizajna interijera kojih se drži svaki stručnjak

Natuzzi
Foto: Natuzzi – salon Zagreb-Buzin
1/6
19.05.2021.
u 09:00

Ako smo upoznati s osnovnim principima, lakše ćemo preuzeti aktivniju ulogu u procesu adaptacije prostora i pritom uštedjeti novac, a kvalitetnim dizajnom unaprijediti estetiku svog doma i njegovu ekonomsku vrijednost

Svatko od nas ima viziju doma iz snova, no unatoč subjektivnoj percepciji dizajna, postoje određena pravila čije nam poznavanje može biti od velike koristi ukoliko se odlučimo upustiti u samostalno uređenje interijera. Ako smo upoznati s osnovnim principima, lakše ćemo preuzeti aktivniju ulogu u procesu adaptacije prostora i pritom uštedjeti novac, a kvalitetnim dizajnom unaprijediti estetiku svog doma i njegovu ekonomsku vrijednost.

Kada uređujete ili obnavljate svoj dom, polazišna točka bi vam trebala biti izrada plana, mjerenje prostorija te odabir boja, materijala i koncepta. Poznavanjem osnovnih načela uređenja interijera, svaki prostor možete transformirati da izgleda izvanredno. Da biste mogli dati mašti na volju i urediti svoj dom poput stručnjaka, za vas smo pripremili kratak vodič s praktičnim savjetima i općim pravilima za dizajn interijera uz koje ćete se s lakoćom upustiti u svoju dizajnersku pustolovinu.

Dizajnirajte prostor poput stručnjaka

Dom iz snova zamišljamo harmonično i skladno, od odabira namještaja, preko boje zidova, sve do ukrasnih detalja i rasvjete. No postići takav sklad i pretvoriti svoju maštu u funkciju nije nimalo lak zadatak. U nastavku donosimo 7 pravila kojih se potrebno držati kako biste postigli željenu sinergiju prostora, a predstavljaju osnovu i temelj dizajna interijera.

1. RAVNOTEŽA
Pravilnom raspodjelom elemenata u prostoru stvorit ćete vizualnu ravnotežu koju je moguće postići na tri načina. Najčešće se koristi tradicionalna simetrična ravnoteža koja u osnovi postavlja predmete simetrično s obje strane zamišljene središnje osi. Želite li stvoriti opušteniji osjećaj, izaberite asimetričnu ravnotežu koja usklađuje linije, boje, oblike i teksture bez točnog dupliciranja. Složenost i zanimljivost također možete kreirati pomoću radijalne ravnoteže koja se postiže postavljanjem središnje žarišne točke oko koje pozicioniramo sve druge objekte.

2. JEDINSTVO
Za povezivanje svih unutarnjih prostora potrebni su jedinstvo, kontinuitet i sklad. Osjećaj ujednačenosti postići ćete korištenjem sličnih boja, uzoraka i tekstura, kao i jednakim razmakom predmeta ili ponavljanjem elemenata za stvaranje vizualnog nastavka dok prelazite iz jedne prostorije u drugu.

Krevet CALA
Foto: Natuzzi – salon Zagreb-Buzin

3. RITAM
Unesite osjećaj ritma i pokreta u svoj dom stvaranjem uzorka ponavljanja i kontrasta kako bi postigli vizualni interes. Ritam u dizajnu interijera sličan je ritmu u glazbi i postiže se kroz ponavljanje, napredovanje i prijelaz, no ne zaboravite da previše ponavljanja u prostoru može biti neugodno, kao i slušanje iste pjesme svaki dan.

4. ISTICANJE
Soba u kojoj sve dobiva jednaku važnost činit će se raspršenom ili dosadnom, zbog čega arhitektonski prostori često imaju zanimljive žarišne točke poput kamina ili prozora s prekrasnim pogledom. Središnju točku možete dodatno istaknuti postavljanjem namještaja oko nje ili korištenjem elemenata dizajna poput poput boje, tekstura i oblika.

Kuhinja WAY
Foto: Snaidero – salon InArt Zagreb-Buzin

5. KONTRAST
U dizajnu interijera kontrast se može odnositi na boju, oblik i upotrebu prostora. Poseban vizualni efekt postići ćete kombiniranjem suprotnih boja poput crne i bijele ili smještanjem dva različita oblika u blizinu kao što je okruglo zrcalo pored pravokutnog stola.

6. RAZMJER I PROPORCIJA
Razmjer se odnosi na veličinu objekata unutar prostora koji moraju biti skladni pa pripazite da odabrani namještaj ne djeluje oskudno zbog ogromnog prostora, kao i da ne nadvlada manji prostor svojom veličinom. Proporcija predstavlja odnos veličine jednog predmeta prema drugom te je važno imati na umu da se dimenzije predmeta u sobi trebaju međusobno proporcionalno odnositi pa tako primjerice u malom stanu nije potreban golemi luster, dok prostor s visokim stropom treba imati puno veći namještaj.

7. DETALJI
Detalji su mali suptilni dodaci koji mogu napraviti veliki utjecaj u prostoru. Elementi poput ukrasa na jastucima, ručkica na ormarićima ili kristalne svjetiljke vašem će domu pridati dojam osobnosti i idealno zaokružiti vaš dizajnerski koncept iz snova. Upravo je dotjerivanje najmanjih detalja ono što dobar dizajn razlikuje od sjajnog.

Klupski stolić FROST
Foto: Natuzzi – salon Zagreb-Buzin

Harmonija za svaki dom

Sada kada ste usvojili osnovna pravila dizajna interijera, vrijeme je da svoj dom iz snova pretvorite u stvarnost i planiranje procesa uređenja započnete najslađim brigama – odabirom omiljenih materijala, boja i koncepta. Kako biste stvorili dom jedinstvenog izgleda i vrhunske kvalitete, ključno je izabrati pouzdanog partnera koji će vam svojim bogatim asortimanom omogućiti da u njihovom stilu prepoznate svoj životni stil. Upravo je takav talijanski brand Natuzzi koji u svojoj raznolikoj ponudi garnitura, fotelja, namještaja, kreveta i dodataka spaja dizajn, ugođaj, funkcionalnost, materijale i boje za savršen i skladan dom.

Kontinuirano istraživanje, kreativnost, vještina i tehnologija procesi su koji se usavršavaju kroz godine rada, a Natuzzi su učinile jednim od najpoznatijih imena u svijetu dizajna i proizvodnje namještaja. Vodeći se internacionalnim modnim trendovima, u talijanskim tvornicama vještinu ručne izrade prate najnovijom tehnologijom i visokim standardom kvalitete, pridajući pritom posebnu pažnju zaštiti i očuvanju okoliša. Svaki proizvod dizajnerski je oblikovan i funkcionalan te se atraktivnim bojama i materijalima lako uklapa u svaki prostor, dok širok raspon odabira omogućuje prilagodbu bilo koje sofe, kreveta ili komada namještaja vlastitom ukusu i potrebama, bilo da uređujete dnevni boravak, spavaću sobu ili kuhinju.

Izbor s kojim ne možete pogriješiti za vaš dnevni boravak svakako je modularna sofa suvremenog izgleda pa vas u Natuzzi ponudi očekuje sjedeća garnitura PABLO design by Claudio Bellini. Ovaj modularni sustav omogućuje linearne i kutne konfiguracije, a posebnost modela je naslon za leđa kojeg je moguće kombinirati u dvije različite visine. Udobnost garantira memorijska pjena izrađena prema Eucafeel certifikatu koji je zaštitni znak zaštite okoliša i zdravlja krajnjeg korisnika te kvalitete koja ostaje nepromijenjena tijekom vremena.

Vaša zona za relaksaciju bit će idealna uz Natuzzi fotelju ILIA design by Mauro Lipparini čije su glavne karakteristike udobnost, tehnologija i dizajn. Svaki dio fotelje je anatomski prilagođen, a pritiskom na dugme moći ćete postaviti najudobniji položaj za odmor.

Fotelja ILIA design by Mauro Lipparini
Foto: Natuzzi – salon Zagreb-Buzin

U potrazi za detaljima koji će savršeno upotpuniti vaš dizajnerski koncept, svakako obratite pažnju na klupski stolić FROST čija staklena ploča daje prozračnost oblika na obojenom toplom sivom kamenu te tepih SOPHIA kojeg karakterizira ručna izrada iz čvrstih finih vlakana tencel viskoze i pamuka.

Prilikom odabira namještaja za blagovaonu fokus usmjerite na blagovaonski stol koji je uvijek u centru pažnje pa vas u Natuzzi ponudi očekuje model OMBRA čiji prirodni i industrijski materijali stvaraju minimalistički projekt s naglašenom estetikom i snažnim identitetom. Za potpunu estetiku tu su i stolci VESTA, raspoloživi u koži ili tkanini te izrađeni od punog drveta jasena.

Blagovaonski stol OMBRA i stolci VESTA
Foto: Natuzzi – salon Zagreb-Buzin

Jedan od najvažnijih komada namještaja u svakom domu svakako je krevet stoga obratite pozornost na Natuzzi model CALA koji će svojim originalnim izgledom svaku spavaću sobu učiniti carstvom za snove. Tapecirano uzglavlje najelegantniji je dio kreveta, a spremnik s kliznom ladicom čini ga funkcionalnim. Kolekciju CALA čine i komoda i noćni ormarići kojima će rijetko tko uspjeti odoljeti, a izrađena je iz furnira masivnog drveta hrasta ili oraha, uz bočne strane u koži.

Cjelokupnu ponudu pogledajte na Natuzzi web stranici i transformirajte vaš dom u oazu za odmor i opuštanje uz neprocjenjivu talijansku kvalitetu, preciznost i stil.

Sadržaj omogućio Natuzzi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije