Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETOKSIKACIJA

6 najboljih namirnica za zdravlje: Znate li što je fleksitarijanstvo?

Konoplja
Thinkstock
23.05.2017.
u 21:35

Fleksiterijanstvo je kovanica dvije riječi

Fleksitarijanstvo je kovanica dvije riječi: fleksibilno i vegetarijanstvo. To je vrsta zdrave prehrane u kojoj se pretežno koriste vegetarijanske namirnice uz povremee iznimke zbog zadovoljavanja nutritivnih potreba (ili čak socijalnih i kulturnih razloga pa ne morate izbjegavati puricu na obiteljskom okupljanju).

Ovo su najbolje fleksitarijanske namirnice, koje će obogatiti vašu prehranu, zadovoljiti nutritivne potrebe i dati svome tijelu potrebne dozu zdravlja.

1. Namirnice koje sadrže konoplju

Brašno od konoplje ne sadrži psihoaktivne tvari koje se vežu uz ovu namirnicu. Konoplja dokazano snižava krvni tlak, bogata je proteinima, poboljšava imunitet i snižava kolesterol.

Uz sve to, sadržava optimalne amino-kiseline bez nuspojava!

2. Kurkuma ili indijski šafran

Kurkuma posjeduje snažna medicinska svojstva koja mogu eliminirati štetne tvari iz našeg tijela, no još važnije - ona poboljšava moždane funkcije i pomaže u spriječavanju srčanih bolesti, piše Daily Mail.

Kurkuma
Foto: Thinkstock

3. Grašak

Grašak je apsolutni hit u prehrani - sadrži bjelančevine, vlakna, vitamine, minerale i fitokemikalije.

Osim toga, grašak je pun vlakana za poboljšanje gastrointestinalne funkcije.

4. Zeleni radič ili maslačak

Radič se u prehrani koristi od davnih dana. Egipćani su ga uzgajali od njegova divljeg pretka, a Plinije je u svom dijelu Naturalis Historia napisao da je, osim u prehrani, radič dobar za čišćenje krvi i protiv nesanice.

Radič je gorak, pa se preporučuje kombinirati ga sa slađim' povrćem. Izuzetno je bogat željezom i vitaminima A i K.

5. Korijen cikorije

Korijen cikorije sjajna je alternativa kofeinu, a usto je pun hranjivih tvari i beta-karotena. Sprječava oštećenje jetre, i pomaže u razvoju dobrih crijevnih bakterija. Dokazano pomaže i u - mršavljenju!

6. Dijatomejska zemlja

Dijatomejska zemlja sirova je hrana napravljena od fosiliziranih algi. Pomaže u detoksikaciji organizma i potpuno je veganska, bezglutenska i Paleo-prijateljska. Pomaže u problemima s probavom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije