Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savjet plus

5 trikova uz koje ćete spriječiti nelagodu osjećaja nadutosti

Foto: Shutterstock
06.10.2014.
u 11:06

Izbjegavajte gazirana pića. Mjehurići u gaziranim pićima jedni su od glavnih uzročnika nadutosti

Svi osjećaju nelagodu kada dođe do nadutosti u trbuhu.

Nažalost, to je česta pojava koja se događa zbog nakupljene tekućine, korištenja određene vrste hrane ili pak nekoliko dana pred menstruaciju.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako pobijediti ovaj problem.

1. Smanjite unos ugljikohidrata

Škrob koji se nalazi u namirnicama kao što su kruh i tjestenina potiču zadržavanje vode. Međutim, trik se krije u vremenu kada se takva vrsta hrane konzumira. Naime, izbjegavanje ugljikohidrata prije spavanja može spriječiti da se idućeg jutra probudite naduti.

2. Izbjegavajte gazirana pića

Mjehurići u gaziranim pićima jedni su od glavnih uzročnika nadutosti, stoga se svakako preporučuje izbjegavanje ovakvih pića. Zamijenite ih običnom vodom, koja je najzdravija.

3. Posegnite za jogurtom

Dobre bakterije koje se nalaze u mliječnim proizvodima kao što je jogurt, čine veliku uslugu vašem tijelu i probavi, te sprečavaju pojavu nadutosti. Jogurti i mliječni proizvodi koji sadrže probiotik koji u sebi ima vitamine B, prirodno varenje, smanjuje bol u trbuhu, nadutost i zatvor.

4. Krećite se

U borbi protiv neugodne nadutosti upotrijebite moćno oružje – fizičku aktivnost. Naime, svakodnevnim hodanjem u trajanju od 15 do 20 minuta osiguravate bolju i zdraviju probavu. Takav oblik lagane fizičke aktivnosti "istiskuje" višak tekućine iz tijela.

5. Masaža trbuha

Kako biste izbjegli nadutost, posegnite za receptom koji često pali – masažom trbuha. Pokušajte masirati abdomen u smjeru probave. Prstima napravite slab pritisak na području desnog kuka, ruku polako povlačite u smjeru rebara, pa zatim prema dolje, u smjeru debelog crijeva. Zvuči neobično, ali zaista pali!

>>Koja hrana može biti krivac za nadutost? Evo što izbjegavati, a što jesti

>>Ne želite se na kraju dana osjećati napuhnuto kao bačva? Slijedite ovih 15 uputa

Komentara 1

JA
james49
12:26 06.10.2014.

Samo prdnite i nema nadutosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije