Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e, da...

4 stvari koje će se dogoditi vašem tijelu kada prestanete nositi štikle

štikle
Foto: Shutterstock
14.09.2015.
u 07:00

Da leđa mogu pričati, zasigurno bi vam se zahvalila nakon što štikle pospremite u ormar na dulje vrijeme

Elegancija, ženstvenost, samopouzdanje... Neki su od razloga zbog kojih biste se baš teško odrekli svojih najdražih štikli.

Zdravlje – samo jedan je razlog zbog kojih biste baš to trebali napraviti.

Ovo su 4 situacije koje će se dogoditi vašem tijelu kada jednom odlučite svoje štikle umiroviti.

Noge

Štikla vizualno "izduži" nogu, bez obzira na to imate li tanje ili deblje listove. Ipak, ono što je zanimljivo jest činjenica da će se, nakon što prestanete nositi štikle, vaše noge zaista izdužiti. Dok nosite štikle, peta je uzdignuta prema gležnju pa žene koje štikle nose svaki dan imaju kraće mišiće nogu jer se noga pri koračanju u potpunosti ne istegne, pokazalo je istraživanje iz 2012. godine objavljeno u časopisu The Journal of Applied Physiology.

Leđa

Da leđa mogu pričati, zasigurno bi vam se zahvalila nakon što štikle pospremite u ormar na duže vrijeme.

Štikle na nogama, pritisak na kralježnici. Može se to i tako sumirati. Pritisak se javlja u lumbalnom dijelu kralježnice, odnosno na mišiće u tom dijelu, tvrdi Todd Sinetta, kiropraktičar iz New Yorka. Svjedoči kako učestalo nošenje visokih potpetica može uzrokovati "guranje" jednog kralješka prema drugom i oštećenje živaca. Nakon što prestanete nositi štikle vaša kralježnica ponovno će biti u prirodnom položaju i oslobodit će se pritisak na donji dio leđa što će i ublažiti bol koja se često javlja kao posljedica nošenja štikli.

Ahilova tetiva (tendinoza)

Osnovni simptom jest bol koja je lokalizirana 2 do 5 cm iznad hvatišta tetive za petnu kost. Kada odbacite štikle i počnete hodati u cipelama s ravnim potplatima, najvjerojatnije ćete osjećati bol pri hodu zbog "skupljenih" tetiva. Ipak, s vremenom će bol jenjavati i mišići se istegnuti i vratiti u prvobitno stanje prije "deformacije" uzrokovane dugoročnim hodanjem u štiklama.

Ravnoteža

Istraživanje provedeno među stjuardesama u Južnoj Koreji pokazalo je da višegodišnje nošenje visokih potpetica dovodi do nestabilnog držanja i otežanog održavanja ravnoteže. Kada hodate u cipelama s ravnim potplatima, vaši mišiće "rade" na način na koji su i "dizajnirani". Omogućite im to.

>>Nosite uske traperice? Nakon ovoga vjerojatno više nećete

>>Evo odgovora na vječnu dilemu: 'Ravne' cipele ili štikle?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije