Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesanica

4 razloga zašto se budite usred noći i ne možete zaspati

Buđenje
Thinkstock
01.02.2019.
u 20:10

Ako vaš partner hrče, možete pokušati nekoliko noći spavati u drugoj sobi i utvrdite je li to razlog vašeg noćnog buđenja.

Itekako frustrirajuće može biti kada se probudite usred noći i više ne možete zaspati. Posebice ako osjećate da je vašem tijelu potreban kvalitetan odmor ili vas čeka važan dan.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Psychiatric Research, pokazalo je da 35 posto odraslih osoba pati od ovakve nesanice najmanje tri puta tjedno, a 23 posto budi se barem jednom tijekom noći.

Razlozi? Neki od ovih...

Stres

Da, znamo, stres se povezuje danas sa svim. Ali moguće je da ste zaista pod stresom iako tako ne smatrate. "Skriveni" stres može biti razlog zbog kojeg se budite tijekom noći i teško nalazite način da ponovno zaspite. Kako bi spriječili ovaj scenarij, pokušajte se opustiti prije spavanja. Topla kupka, opuštajući čaj, masaža i sl. mogu pomoći. 

Pogledajte i galeriju 

Buđenje
1/9

Madrac

Loš madrac, koji ne odgovara vašem tijelu, može biti uzrok buđenja tijekom noći. Stručnjaci savjetuju da je madrac potrebno promijeniti svakih sedam godina. Kada ste vi promijenili vaš? Ako imate nekih zdravstvenih problema s kralježnicom ili slično, konzultirajte se sa stručnjacima prije nabavke novog madraca. Istraživanje provedeno 2009. godine pokazalo je da stari i loši madraci mogu uzrokovati povećanje razine stresa, uzrokovati bolove u leđima i slab san. 

Bučna okolina

Ako zaspite uz televizor, vaš partner hrče ili živite u bučnoj okolini, to može biti uzrok vaše nesanice. Stavite tamne zavjese koji će spriječiti prodor svjetla u vašu spavaću sobu, pokušajte izolirati buku...Ako vaš partner hrče, možete pokušati nekoliko noći spavati u drugoj sobi i utvrdite je li to razlog vašeg noćnog buđenja. Ako vam smeta buka s ulice, spustite rolete i tako donekle ublažite dopiranje neželjnih zvukova.

Pijete prije spavanja

I ne mislimo pritom samo na alkoholna pića. Bilo koja tekućina koju ste popili u većoj količini prije spavanja može uzrokovati potrebu za mokrenjem tijekom noći i prekid sna. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Clinical & Experimental Research, pokazalo je da, primjerice, ispijanje alkoholnih pića može pomoći da brže zaspite, no uzrokuje probleme u spavanju kasnije tijekom noći.  

Pogledajte i video Ples oca i  mladenke koji nikoga nije ostavio ravnodušnim

 

Ključne riječi

Komentara 2

MA
Maiden
21:39 01.02.2019.

A šta ako masturbiram prije spavanja?

VG
Veseli Gost
03:06 02.02.2019.

djoko ... pa onda neces moci da fukas te noci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije