Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomažu

3 biljke za koje svaka žena mora znati i mora ih imati

lavanda, kozmetika (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
04.07.2014.
u 11:39

Herbalisti su oduvijek koristili ulje kadulje u terapiji suhe i osjetljive kože.

KADULJA

Iskustvo pokazuje da je ulje kadulje učinkovito u ublažavanju ekcema. Osim toga, ovo ulje bogat je izvor dviju vrsta esencijalnih masnih kiselina – linoleinske (LA) i gama linoleinske (GLA) – za koje je dokazano da sprečavaju gubitak tekućine putem kože i smiruju njezine površinske iritacije.

Herbalisti su oduvijek koristili ulje kadulje u terapiji suhe i osjetljive kože.

ŠIPAK

Šipkovo ulje bogato je antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama, zbog čega je vjerojatno najučinkovitije biljno ulje za regeneraciju kože, posebno kod žena zrele dobi.

Ovo ulje sadrži i vitamin A u obliku trans-retinoične kiseline, koja djeluje kao prirodan eksfolijator. Koristite čisto šipkovo ulje na ograničenim, problematičnim dijelovima kože (kao što su ožiljci) i nakon samo mjesec dana primijetit ćete znatna poboljšanja.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

LAVANDA

Ovu biljku također prati duga povijest medicinske i kozmetičke primjene. Stari Rimljani koristili su je kao dodatak vodi u kojoj su se kupali, a tijekom sedamnaestog stoljeća mnogi narodi Europe koristili su lavandu za ublažavanje glavobolja i protiv nervoze i napetosti.

Suvremena znanost dokazala je brojne koristi lavande i lavandinog ulja za opuštanje (utrljati kap u svako zapešće), miran san (ušijte vrećicu suhe lavande u jastuk), kao i u slučaju manjih opeklina i posjekotina (utrljati kap čistog ulja izravno na ranu).

>>Ne bacajte koru od banane! Evo za što je sve možete koristiti

>>12 nevjerojatnih načina na koje možete upotrijebiti limun

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije