Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORAK PREMA MANJIM LISTAMA ČEKANJA

2135 pacijenata dobilo termin

VL
Autor
Diana Glavina
20.11.2008.
u 17:39

Liste čekanja, među gorućim problemima hrvatskoga zdravstva koje uvijek asociraju i na mogućnost korupcije u zdravstvu, smanjit ćemo na najmanju moguću mjeru, obećao je i danas ministar zdravstva Darko Milinović. Dodao je da je iz ureda Ministarstva za liste proteklih tjedna, zahvaljujući tome što su se formirale nacionalne liste za ukupno sedam pretraga i zahvata, nazvano 2135 pacijenata koji su usmjereni u druge bolnice ili su dobili novi termin.

U mnogim bolnicama u Hrvatskoj liste su već skraćene 30 do 50 posto za enoprotezu kuka, ugradnju stenta, CT itd. Učinjen je još jedna korak. Milinović je na Rebru danas otvorio bolničku jedinicu za centralno naručivanje pacijenata kakve do kraja ove godine - kao dio programa Ministarstva za smanjivanje listi čekanja - moraju imati sve bolnice u Hrvatskoj.

Da bi dobio termin, pacijent može doći osobno, naručiti se faksom i e-mailom, ili to može učiniti njegov izabrani liječenik. Na šalteru ostavlja podatke, a od služebnice na pismeno dobiva termin za pretragu ili operaciju. Za naručivanje nije potrebna uputnica, već samo povijest bolest i indikacija liječnika. Kreće se u formiranje nacionalnih listi za sve pretrage i zahvate, jer su podaci dostupni i u Ministarstvu zdravstva odakle se, ako je nužno, može intervenirati.

U nekim bolnicama ima otpora, ali je Milinović poručio ravnateljima da od 1. siječanja neće moći fakturirati nijednu pretragu ili operaciju ako nije zabilježena u nacionalnoj listi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije