Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željko Trkanjec
Autor
Željko Trkanjec

Lekcija o islamizmu

'Republican presidential candidate and former Massachusetts Governor Mitt Romney speaks to supporters during a campaign event at Central Campus High School in Des Moines, Iowa August 8, 2012. REUTERS/
'JESSICA RINALDI'
13.09.2012. u 12:52

Ubojstvo američkog ambasadora u Libiji tragično potvrđuje da Zapad ne razumije događaje u arapskim zemljama

Arapsko je proljeće, to je od utorka navečer potpuno jasno, postalo hladna zima. Hladnokrvno ubojstvo američkog ambasadora i još troje zaposlenika konzulata čin je nerazumnog nasilja koje se ni na koji način ne može opravdati.

Dok je svijet s velikom naklonošću podržavao pokrete koji su tražili više slobode i demokracije, bilo je glasova koji su upozoravali da je ovakav scenarij izgledan te da će se dogoditi isto što i u Iranu 1979. godine, gdje su islamisti ajatolaha Homeinija naprosto oteli revoluciju.

Početkom godine u otvorenom je tekstu u Financial Timesu poznata somalska spisateljica Ayan Hirsi Ali zavapila kako Zapad ne razumije što će se dogoditi u arapskim zemljama te da će islamisti nametnuti svoja pravila. Događaji u Benghaziju i Kairu tragično potvrđuju koliko je bila u pravu.

O američkoj politici svatko ima pravo misliti što želi. Odnosi SAD-a i arapskog/islamskog svijeta prožeti su tenzijama otkad je Washington postao najsnažniji saveznik Izraela. Sve je pogoršao George W. Bush intervencijom u Iraku. No, sadašnji je predsjednik Barack Obama otišao u Kairo i svojim govorom pokazao spremnost nove administracije da odnose popravi. Kad je počelo Arapsko proljeće, SAD je bio zatečen, u prvi mah nije znao što napraviti jer su padali njegovi neupitni saveznici, ali je brzo stao uz prosvjednike i dao im punu podršku (osim u Bahreinu, ali to je druga priča).

U Libiji je SAD, uz europske saveznike, dao pobunjenicima svu potrebnu diplomatsku, logističku i vojnu pomoć da uspiju u svojim nakanama – a upravo je ubijeni ambasador J. Christopher Stevens bio uz pobunjenike u Benghaziju od početka pobune, na terenu. Washington je otvorio vrata i novoj egipatskoj vlasti, nastavio financijski pomagati vojsku, ali je i potaknuo da se ukloni s vlasti, a sada pregovora o zajmu od milijardu dolara novoj vladi da lakše pregrmi goruće ekonomske probleme. Hillary Clinton je stalno pozivala na izgradnju otvorenog društva, tolerantnog, posebno kad je o religiji riječ.

Dotle su u Tunisu slagali novi ustav u kojem bi se žena tretirala kao “dopuna” muškarcu, u Egiptu tražili da predsjednik može biti samo musliman (iako u zemlji ima 10 posto kršćana). Razočaranje Libijom je utoliko veće jer je to jedina zemlja u kojoj na izborima nisu pobijedile islamističke stranke pa se očekivalo da će ona krenuti drukčijim putem (iako je zabrinjavala najava da će i oni ustav bazirati na šerijatu).

Napadi u Benghaziju i Kairu nedvojbeno su koordinirani, prve informacije govore da iza njih stoje salafističke skupine koje su, navodno, bile iritirane nekim filmom objavljenim u SAD-u još u četvrtak. Teško se oteti dojmu da se baš slučajno čekalo do utorka i 11. rujna da se krene u prosvjede i nasilje.

I teško je vjerovati vlastima u obje zemlje koje tvrde kako su očekivale “civilizirane” prosvjede, a onda bile iznenađene bijesom i nasiljem pa povukle nedostatne snage sigurnosti. I teško je ne povezati ove događaje s u utorak objavljenom prijetnjom radikala da je “islam u ratu s Amerikom” i da ni jedan Amerikanac nigdje nije siguran.

Tolerancija znači čuvati svoje, ali i poštovati tuđe. Američke su diplomatske misije izdale priopćenje u kojem se ograđuju od filma. To nije bilo dovoljno, ali ništa ne bi bilo dovoljno. A da vlasti baš i nemaju prevelikih problema s događajima, potvrđuje činjenica da su se egipatski predsjednik Muhamed Mursi i libijske vlasti s osudom napada javile nekih 20 sati nakon njihova početka, tek kad se oglasila američka i druge europske vlade.

Tko šuti, čini se, slaže se. I moguće je da opet, kao i prije osam godina, islamski radikali utječu na američke izbore jer je sada Mittu Romneyu otvoren prostor da napadne Obamu na planu nacionalne sigurnosti, gdje je do sada samo kaskao za njim. No, svim radikalima više odgovara na drugoj strani radikal jer onda imaju povoda za svoju politiku. A od utorka je očito da mnogi takvi žele novog Busha.

Ključne riječi

Komentara 29

Avatar Django
Django
13:37 13.09.2012.

Amerikanci ništa ne razumiju? Filmom iziritirana arapska grupa ubija ambasadora? Dajte, najte. Još su stari Rimljani rekli da treba samo vidjeti tko od nekog događaja ima najviše koristi, pa se odmah zna i tko stoji iza svega.

OB
-obrisani-
13:44 13.09.2012.

Na zapadu, ništa nova, kao niti na istoku, jugu....ameri su pod vlašću cionista, što oni znaYU, kako reče jedan njihov....izgleda da je i cijeli zapad na tom krivom putu, protiv Boga i nade...zaveden masonskom bezbožnom ideologijom neo-liberalizma, po kojoj je bogatoj manjini sve došušteno, a ostalima - ništa. I uvijek im je izgovor - prijetnja od islamizma - izgovor za bezbožni državni terorizam, osvajanja, pljačku tuđih nacionalnih dobara, porobljavanja drugih.... a za tim izgovorom su posezali i srpski osvajači bosne u nedavnoj genocidnoj agresiji... To je taj začaran krug nasilja, pohlepe i porobljavanja naroda, koji neprestano rađa nove ratove i stradanja....čeka se agresija na iran, jer cionisti su nestrpljivi...

JO
josko
13:26 13.09.2012.

Odličan komentar (članak). Americi naravno ne treba "novi Bush" ali nisu potrebna niti nova "hodočašća" prema muslimanskim središtima (govor Obame na Sveučilištu u Kairu). Treba revizija SAD politike prema državi Izraelu - ne protiv Židova, nego bez sluganstva prema ustrojstvu državnog ustroja koji toliko ignoririra prirodne potrebe Palestinaca. Doduše i Palestinci (a i da ne govorim o Arapima) prave greške beskrajne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?