Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kvaliteta prostora ovisi i o rasporedu namještaja

11.02.2009.
u 13:49

Pravilno postavljen namještaj olakšat će njegovu uporabu i održavanje, poboljšati odnos s ostalim prostornim elementima te povećati opću kvalitetu prostora. Jednostavna pravila pomažu da se postigne maksimalna funkcionalnost te da se podigne i estetska vrijednost doma.

Dnevni boravak
Dnevni boravak kao središnji dio stana zbog više namjena i sve češće povezanosti s drugim funkcionalnim grupama (blagovaonicom i kuhinjom) ima posebne zakonitosti u opremanju koje povezuje sve te grupe. Garnitura za sjedenje treba biti postavljena tako da joj se može jednostavno prići, a elementi raspoređeni tako da se mogu lako pomicati i radi uporabe i radi čišćenja. Položaj garniture za sjedenje bit će još kvalitetniji ako je s te pozicije omogućen pogled prema van. Obvezna je dobra prirodna i umjetna osvjetljenost.

Položaj televizora treba biti u izravnoj vezi s položajem te grupe. Nije poželjno postaviti ga nasuprot prozoru, tj. izvoru prirodne svjetlosti, jer će bljeskati u ekran, što otežava praćenje programa te iziskuje zamračivanje tijekom dana. Minimalna preporučljiva udaljenost ekrana od sjedeće garniture jest 6-7 veličina ekrana.

I u blagovaonici stol i stolci trebaju biti postavljeni tako da im se može lako prići i pomicati ih. Za stol sa šest sjedećih mjesta minimalne dimenzije prostora su 3,2 x 3,4 m koje će omogućiti slobodnostojeću postavu pravokutnog, okruglog ili elipsastog stola. Prislanjanjem uže stranice stola uz zid potrebne dimenzije za isti broj osoba smanjit će se na 3 x 2,4 metara.

Kuhinja mora biti opremljena praktično i funkcionalno kako bi se u njoj moglo brzo raditi i kako bi se jednostavno održavala.

Raspored u kuhinji
Raspored elemenata i uređaja u kuhinji treba stvarati tzv. radni trokut koji će spajati štednjak, sudoper i radnu plohu. Jedan od bitnih zahtjeva dovoljno je velika radna ploha ili u sastavu kuhinjskih elemenata ili odvojena kao zaseban pult. Razmak između kuhinjskih elemenata postavljenih na suprotne zidove ne bi smio biti manji od 90 do 100 centimetara.

Pravilan raspored namještaja u stanu nije uvijek moguće postići zbog postave vrata i prozora, ogrjevnih tijela, instalacijskih vertikala i priključaka, dimnjaka, rasporeda prostorija, orijentacije i drugih čimbenika koji unaprijed definiraju njegove kvalitete. Pri kupnji stana ili kuće obvezno obratite pozornost i na te elemente koji će uvelike definirati kvalitetu stanovanja.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?