Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Plan mjera za moguću recesiju

Kutina zamrzava samo velike plaće

20.11.2008.
u 16:34

I Kutina se priprema se na moguću financijsku krizu, koja bi uskoro mogla zahvatiti Hrvatsku.

- Budući da je kutinska industrija vezana uz izvoz, osjetljivi smo ako se dogodi recesija i financijska kriza u Hrvatskoj - rekao je za Večernji list gradonačelnik Kutine Davor Žmegač.

Gotova tri scenarija
Gradonačelnik ističe kako se do kraja ove godine ne očekuju nikakve teškoće te da će se u prvoj polovici iduće godine moći predvidjeti ekenomska kretanja u Kutini.

Budući da je bolje spriječiti nego liječiti, gradska uprava izradila je plan mjera i sustav upravljanja u slučaju kriznih situacija u lokalnoj ekonomiji za 2009. godinu.

Takav plan imaju rijetki gradovi u Hrvatskoj.

- Plan će biti prihvaćen kada se bude raspravjalo o proračunu za iduću godinu. U njemu su čak tri verzije gradskoga proračuna za 2009. godinu, primjena kojih će ovisiti o ekonomskim pokazateljima. No u svim je varijantama proračuna predviđen nastavak investicija vezanih uz gospodarstvo, zaštitu okoliša, školstvo i stratešku komunalnu infrastrukturu - ističe gradonačelnik Žmegač.

Zanimljivo je što je tim planom mjera i sustava upravljanja u slučaju krize predviđeno zamrzavanje plaća gradonačelnika, pročelnika odjela gradske uprave, ravnatelja gradskih ustanova i direktora tvrtki u većinskom vlasništvu grada, i to za razdoblje od 1. siječnja do 1. srpnja iduće godine.

U tome razdoblju naknade za rad u nadzornim i upravnim odborima isplaćivat će se samo do visine troškova dnevnica, a plaće ostalih zaposlenika u gradskoj upravi, ustanovama i tvrtkama bit će ugovorene sukladno zaključcima kolektivnih pregovora sa sindikatima.

Ukida se reprezentacija
Ukidaju se i troškovi reprezentacije za blagdane u gradskoj upravi, ustanovama i poduzećima.

- Sve to radimo da se pravodobno analizira stanje i predvide ishodi, te upravlja mogućom krizom, koju će Kutina kao industrijski grad osjetiti ostvare li se financijske projekcije Vlade Republike Hrvatske - dodaje kutinski gradonačelnik Žmegač.

Gradonačelnik procjenjuje da će te mjere spriječiti veće poremećaje u kutinskoj ekonomiji i industriji.

Želite prijaviti greške?