Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sporovi

Jedino ispravno je da Sabor odbije Zakon o muzejima

16.10.2013., Pozega - Autori izlozbe slika Miroslava Kraljevica Biserka Rauter Plancic i Zvonko Makovic s djelatnicima pozeskog odrzali konferenciju za medije.  Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL
Duško Mirković/Pixsell
11.03.2015.
u 16:28

U Društvu povjesničara umjetnosti rasprava o gorućem problemu: 'Kriteriji za imenovanje ravnatelja srozani su, a prevelika je pažnja dana marketingu, dok muzealaca u tom prijedlogu i nema'

Jedina ispravna odluka koju bi zastupnici Sabora trebali donijeti jest da se odbaci Nacrt prijedloga Zakona o muzejima kako je sada sročen i pošalje na poštenu doradu u kojoj će biti sročen u dogovoru, s dobrom voljom te uz suradnju dviju strana koje se sada zbog njega kolju. Nije to naglas izgovoreno na jučerašnjoj tribini Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske na čelu s predsjednikom DPUH-a Zvonkom Makovićem, ali je sve što je u maloj dvorani DPUH-a bilo izgovoreno i argumentirano rečeno vodilo tome zaključku kao jedinom dobrom rješenju za dobrobit Hrvatske i hrvatske kulture.

"Prevelika je pažnja dana marketingu, muzealaca u nacrtu novog zakona i nema! Muzeje se prisiljava da obavljaju trgovačku djelatnost. Nacrt spominje samo moguće dobitke, ali ne i tko snosi gubitke s obzirom i na tu mogućnost. Kriteriji za imenovanje ravnatelja muzeja srozani su. Marketing je logičan u velikim muzejima, ali što s malim, provincijskim muzejima koji ne mogu ostvarivati trgovačku dobit", samo su neke od primjedaba koje su se mogle čuti. Jučer je pronađeno i izrečeno toliko nelogičnosti u prijedlogu Nacrta novog Zakona o muzejima koje zahtijevaju odgovornost i dogovor svih, i muzealaca i neomuzealaca i sabornika te, dakako, Ministarstva kulture odakle je taj prijedlog i potekao. 

>> Boro Grubišić: Mogu zamisliti kako ispred Spomen galerije I. Meštrovića stoji tabla 'Danas dobar čobanac'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije