Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fanatični domoljub

Praizvedba predstave o Zvonku Bušiću: Jesmo li zavrijedili njegovu žrtvu?

Zagreb: Praizvedba predstave Tko je ubio Zvonka Bušića
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/33
VL
Autor
Denis Derk
09.03.2018.
u 22:51

S pravom se na kraju predstave potresenoj publici poklonila i Bušićeva udovica Julienne Eden Bušić

Brojne su poznate osobe došle u Centar za kulturu Trešnjevka na praizvedbu predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića" koju je režirao Robert Kurbaša adaptirajući zapise publicista Tihomira Dujmovića o poznatom hrvatskom domoljubu i političkom emigrantu. U gledalištu su tako bili biskup Vlado Košić, filmski redatelj Antun Vrdoljak, bivši i sadašnji političari Dražen Budiša (inače bliski prijatelj Zvonka Bušića), Andrija Hebrang, Miro Kovač, Zlatko Hasanbegović..., akademkinja Dubravka Oraić Tolić, književnik Hrvoje Hitrec, povjesničar književnosti Slobodan Prosperov Novak, pjevačica Radojka Šverko, glumica Višnja Babić, sociolog Slaven Letica...

S pravom se na kraju predstave potresenoj publici poklonila i Bušićeva udovica Julienne Eden Bušić koja je kao lik u fenomenalnoj interpretaciji glumice Ane Vilenice itekako bitan element krajnje provokativne i poprilično tjeskobne predstave "Tko je ubio Zvonka Bušića". Dobar dio predstave o fanatičnom hrvatskom domoljubu koji je u borbi za hrvatsku nezavisnost na američkom tlu oteo američki avion te je zbog te otmice u kojoj nitko nije stradao, ali i zbog smrti jednog policajca koji je poginuo pri demontiranju podmetnute bombe u New Yorku, u američkim zatvorima odrobijao pune trideset i dvije godine. Njegova supruga, Amerikanka Julienne Eden Bušić na robiji je bila kraće, pa je o svojoj neobičnoj, gotovo filmskoj ljubavi kada joj je suprug još bio u zatvoru, napisala i rado čitani roman "Ljubavnici i luđaci" koji je imao nekoliko izdanja.

Zvonko Bušić zvani Taik konačno je pomilovan i oslobođen 2008. godine, no ubio se iz pištolja u rujnu 2013. godine u Rovanjskoj. Predstava u kojoj Kurbaša glumi Zvonka Bušića, ali i hrvatskog novinara koji s ovim prijateljuje, pokušava dokučiti razloge samoubojstva, ali i ciljeve njegove političke borbe koja je kulminirala zlosretnom otmicom zrakoplova. Kurbaša se, uostalom kao i Dujmović u svojim kolumnama, u predstavi ne bavi samo Bušićem i njegovom pozicijom, nego i hrvatskom poviješću, hrvatskim političarima, hrvatskim izdajama, hrvatskom malodušnošću. Koristeći se slikama iz Zvonkova i Julienninog privatnog života, ali i fotografijama i filmskim sekvencama, publici se dočarava utopistički lik političkog idealista koji cijelog života sanja slobodnu Hrvatsku, a kada ju je dosanjao, izlaz iz tog buđenja vidi u vlastitom žrtvovanju kako bi probudio savjest nacije. Nacije koja je u njemu vrlo plošno i jednodimenzionalno gledala jedino i samo terorista, pa možda i nije zavrijedila njegovu žrtvu.

Zagreb: Praizvedba predstave Tko je ubio Zvonka Bušića
1/31

Komentara 199

ZA
zaokica
06:30 10.03.2018.

BOGU HVALA DA KONACNO NESTO I HRVATSKO ZAZIVI!! BOLOM SAM BOLNA OD NEKIH FRLJAVICA STAZICA MARASA I INI ANTI HRVATSKI MEDIJATORO HVALA TIHOMIRU! SLAVA I HVALA VELIKOM ZVONKU BUSICU NA BORBI ZA HRVATSKU! HEROJI NIKADA NE UMIRU! HRVATSKA INTELIGENCIJO PROBUDITEE SE!!!! NISMO USTASE... USTAJU SVI U SVIM ZEMLJAMA ZA SVOJ NAROD KULTURU POVIJEST ISTINU U KONACNICI ..U DOMOVINSKOM OSLOBODILACKOM RATU UPRAVO SMO SE OSLOBODILI TIH OKOVA DA BI IMALI NASU HRVATSKU! NEBOJTE SE PAMETNI HRVATI DAJTE SVE OD SEBE I KINITE SE SUPROSTAVITI ZLU KOMUNIZMA ISTINOM O HRVATSKOJ SAMOSTALNOSTI MOLIM VAS!!!

DD
dobar.d
00:16 10.03.2018.

Mali misevi se uzjogunili...vi bi komentirali o Busicu, Praljku, Sokratu, Kristu??? A temeljem kakvih umnih i moralnih kompetencija bi vi kometirali takve planine od ljudi? Misici mali, slobodno odmigoljite u rupice iz kojih ste provirili samo zato da bi pokazali kako ste sitni i beznacajni u svakom smislu...hejterici sicusni...facapalm

GU
Gustirna
23:07 09.03.2018.

Sada ce udbokomunisticko cetnicki koljaci i njihovo okot iz zidovskih i blajburskih stanova na rehabilitacuju u zagrebacke toplice, kod kceri svog sefa udbe mesica....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije