Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marina abramović

Zvijezda performansa nakon 44 godine otvorila izložbu u rodnom Beogradu

23.09.2019.
u 11:42

Kada je 2010. s više od 850.000 posjetitelja na svojoj izložbi “Umjetnik je prisutan” potukla sve dotadašnje rekorde newyorške MoMa-e, tada gotovo tri mjeseca nepomično sjedeći na stolcu, svjetska zvijezda performansa Marina Abramović na tom je polju umjetnosti postala apsolutni broj jedan. Dovoljno je kazati da su ljudi pred muzejom spavali u redu ne bi li uhvatili priliku da sjednu nasuprot njoj, a među njima bilo je i ozbiljnih igrača poput Patti Smith ili Björk. Spomenuti rad i brojni drugi, kronološki prezentirani kako bi obuhvatili sve faze njezine 50-godišnje karijere, dio su retrospektive “Čistač” otvorene proteklog vikenda u beogradskom Muzeju savremene umetnosti. Od ranih slika i konceptualnih radova, preko solo performansa i rada s Ulayem. Oživljen je, primjerice, njihov performans 1977. izveden u Galleria Comunale d’Arte Moderna u Bologni kada je publika u galeriju ulazila kroz uski prolaz s čijih su strana okrenuti jedno prema drugome potpuno goli stajali Marina i Ulay, o čija se tijela svaki posjetitelj galerije morao okrznuti. U Beogradu su, naravno, goli glumci.

Nosim baštinu Balkana

Izloženo je više od 120 radova objekata, fotografija, audio i videomaterijala, scenografije i arhivske građe njezinih antologijskih serija “Ritam”, “Lips of Thomas”, “Prelazak preko noćnog mora” ili recentnog opusa poput “Balkanskog baroka” nagrađenog Zlatnim lavom na Venecijanskom bijenalu 1997. u kojem je čisteći krv s kravljih kostiju dala svoj umjetnički odgovor na užase rata na Balkanu.

“Čistač” je i povratak Marine Abramović u rodni Beograd u kojem nije izlagala 44 godine, a konferenciju za medije na kojoj je predstavila postav simbolično je zakazala u 6.23 sata, u zoru, najčišći dio dana, što je u skladu i s naslovom retrospektive kojom ona “čisti” svoju prošlost, svijest i umjetnost.

– Nije zastrašujuće skočiti, ni poletjeti. Možete skočiti s nebodera, ako želite. Opasnost počinje kada trebate dotaknuti tlo. Prije 44 godine, kad sam napustila ovu zemlju, skočila sam. Letjela sam sve vrijeme od tada. Danas osjećam da počinjem doticati tlo. Topla dobrodošlica ublažila je to što je moglo biti katastrofalan pad – rekla je Marina Abramović u subotu u svojem obraćanju medijima pa nastavila:

– Balkan je prisutan u mnogim mojim radovima, u ovoj sredini sam naučila i tri jako važne stvari. Prvo sam od bake naučila sve o spiritualnosti, jer sam kao djevojčica često odlazila s njom u crkvu. Od oca sam naučila sve o hrabrosti, a od majke sam naslijedila vojnu disciplinu. Kombinacija te tri stvari učinila me jakom i spremnom za svijet, tako da na mom putu nije bilo prepreka. Nikada se nisam osjećala drukčije zbog toga što sam odavde ili zbog toga što sam žena. Iako je “Čistač” retrospektiva mojih radova, nikada neću otići u mirovinu i mislim da ću umrijeti radeći. U svojem manifestu kažem da umjetnik nikada ne smije biti idol i da je djelo uvijek važnije – kazala je 72-godišnja umjetnica.

– Onog trenutka kada pomisliš da si bog, tada tvoja taština postaje prepreka tvom radu – jedna je od poruka koju je u kontekstu stalnog osobnog preispitivanja uputila mladim kolegama. Baš kao što je i prije nekoliko godina u intervjuu za Večernji list rekla da se ne veže za status zvijezde jer, kad umjetnik postane uvjeren u vlastitu veličinu, izgubljen je. Ego je prvo što se mora ukloniti ako se želite baviti umjetnošću, smatra Abramović, ili što bi Woody Allen rekao: “Danas sam zvijezda, a sutra crna rupa”.

Umjetnički Woodstock

Osvrnuvši se na naziv izložbe, objasnila je da je tu riječ o metafori, o čišćenju na svim nivoima – tjelesnom, mentalnom i duhovnom. Kao i da je umjetnost za nju svojevrsna borba protiv straha i oslobađanja straha od boli zbog čega uvijek bira ideje koje joj se ne čine ugodnima. Izložba “Čistač” premijerno je prikazana 2017. u Stockholmu nakon čega je putovala Europom. Beogradski postav posljednja je postaja, ali i posebna jer predstavlja povratak umjetnice u grad rođenja u kojem je i počela karijeru te posljednji put izlagala 1975., a otvoren je do 20. siječnja 2020.

Prije nego što napusti Srbiju, Marina Abramović održat će 28. rujna i javno predavanje ispred MSUB za koje su već podijeljene besplatne, brojem limitirane ulaznice, a o čemu je zaključila:

– Nikada nisam čula da je neki vizualni umjetnik govorio uživo pred više od 6000 ljudi. Jako sam uzbuđena zbog tog predavanja i susreta s publikom, bit će to svojevrsni umjetnički Woodstock .

Komentara 1

Avatar VinkoL
VinkoL
15:19 23.09.2019.

Izuzetno važan članak za Hrvatsku i Hrvate. Hvala drugarice novinarko. Kakvo je vrijeme danas pri vama v smrdiji, jel pada kiša?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije