Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tata SF-a

Znate li koji je pisac prije sto godina skovao riječ 'robot?

05.02.2020.
u 14:14

Autor je riječ upotrijebio u svojoj prvoj utopijskoj drami "R. U. R." 1920. koja mu je donijela svjetsku slavu

Književnik koji je bajkama mnogima uljepšao djetinjstvo, a ostalim djelima nas potakao na razmišljanje o osnovnim životnim pitanjima i fantastičnoj stvarnosti te posljedicama razvoja znanosti i tehnologije - Karel Čapek - najistaknutiji je pisac međuratnoga razdoblja u Češkoj te jedan od začetnika moderne bajke i znanstvene fantastike. No u njegovim djelima krije se i jedna zanimljivost. On je, naime, 'tata' riječi robot. 

Riječ je upotrijebio u svojem prvom samostalnom djelu koje mu je donijelo svjetsku popularnost. Riječ je o (crno)utopijskoj drami R. U. R. (Rossum’s Universal Robots, 1920). Prvo je to djelo, a i prvi put uopće, u kojemu se spominje riječ robot te sama predodžba o takvome mehanizmu.

Samu je riječ osmislio Čapek. Izveo ju je iz češke riječi za ropstvo, prisilni rad [češ. roboti = rob, radnik za teške poslove]. Moglo bi se reći kako je on stvorio robota. Štoviše, njegov bi se robot danas smatrao kiborgom. Naime, priča je to o znanstveniku koji otkriva kako stvoriti čovjekoliki stroj, puno precizniji i pouzdaniji od čovjeka. 

Roboti se počinju masovno proizvoditi u tvornicama kako bi izvršavali teške poslove za svoje gospodare, slično kao što se dogodilo 60 godina kasnije u Terminatoru, okrenuli su se protiv svojih vlasnika i odlučili uništiti ljudsku rasu. Djelo je Čapeku poslužilo kao svojevrsni kritički prikaz djelovanja znanstvenih otkrića i tehnološkog napretka na čovjeka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije