Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REMEK-DJELO

Znamenita Jama koja je ukradena prije 25 godina večeras se vratila

Foto: Robert Mihaljević
1/13
18.05.2019.
u 20:55

Dvojica policajaca u civilu banuli su u kući vlasnika slike te ga uhitili i oduzeli umjetninu. Ispostavilo se kako je čovjek treći ili četvrti vlasnik te nije znao da je slika ukradena, pa je brzo pušten na slobodu

Znamenita slika Jama jednog od najvećih slikara naive Mije Kovačića, koja je 1994. godine ukradena sa skupne izložbe u Galeriji Hlebine, večeras se vratila kući. Javnosti su je u kolijevci naive predstavili sam autor, kustos Muzeja grada Robert Čimin i kustosica hlebinske Galerije Helena Kušenić. Slika je otkrivena nakon što je na Njuškalu nedavno objavljen oglas o njezinoj prodaji. Oglas je zaintrigirao ruskog kolekcionara koji je kontaktirao slikara kako bi potvrdio autentičnost slike nastale 1973. prema poemi Jama Ivana Gorana Kovačića. I tako se sve počelo rasplitati.

Dvojica policajaca u civilu banuli su u kući vlasnika slike te ga uhitili i oduzeli umjetninu. Ispostavilo se kako je čovjek treći ili četvrti vlasnik te nije znao da je slika ukradena, pa je brzo pušten na slobodu. No, kriminalističko istraživanje se nastavlja.

-Jama je doista antologijska slika koju je i veliki Grgo Gamulin još 1975. godine opisao najvrjednijom Kovačićevom slikom, odnosno remek-djelom. Zato se slobodno može reći da je ona naša Mona Lisa - istaknuo je Robert Čimin.

Mijo Kovačić kaže kako je bilo nemalo iznenađen kad su mu javili da je slika pronađena.

-Naslikal sam je nakon što sam pročital Kovačićevu jamu i ona je u međuvremenu postala simbol ljudskih patnji i stradanja u sva tri rata: ona dva svjetska i Domovinskog. Sretan sam kaj je ona opet doma, u Hlebinama. Nisam se nadal da je bumo ikad više vidli – ispričao nam je večeras Mijo Kovačić.

Potvrdio je kako ju je ruski kolekcionar s Bajkala, koji posjeduje nekoliko njegovih slika, spreman platiti 50.000 eura. S obzirom da se na Njuškalu prodavala za 25.000 kuna, on je posumnjao u njezinu autentičnost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije