Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAVELLA

Znalačka karikatura 'Umišljenog bolesnika'

11.09.2015., Zagreb - U kazalistu Gavella odrzana je pokazna proba predstave Umisljeni bolesnik J.P.B. Molierea u reziji Kresimira Dolencica. Enes Vejzagic. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
21.09.2015.
u 13:09

Premijera Molièreova lektirnog klasika

Zagrebačka Gavella tradicionalno započinje zagrebačku kazališnu sezonu zvučnom premijerom. Izveden je Molièreov lektirni klasik "Umišljeni bolesnik" u razigranoj režiji Kreše Dolenčića, provjerenog stručnjaka za francuski repertoar. Dolenčić je Molièreovo ubitačno i univerzalno raskrinkavanje ljudskog egoizma iskarikirao znalački i s mjerom, ali i s jasnom namjerom da se približi tinejdžerskoj publici.

Stvarna kičma ove predstave su mladenački entuzijastični glumci, predvođeni lucidnim Enesom Vejzovićem u ulozi umišljenog bolesnika koji terorizira svoju okolinu, a onda i sebe te vehementnom Anjom Šovagović Despot u ulozi glavne, doduše pravedne spletkarice Toinette. Glumački ansambl nema slabe karike, ali ipak treba pohvaliti odličnu Barbaru Nolu kao Arganovu drugu ženu, Đorđa Kukuljicu kao udvarača i Nataliju Đorđević kao mlađu Arganovu kći te Gavelline glumačke prinove Anju Đurinović kao Arganovu stariju kći i njezina izabranika, energičnog Igora Kovača.

A kako je "Umišljeni bolesnik" u originalu spoj komedije i baleta, na Gavellinoj pozornici se umjesto plesa, ansambl odjeven u raskošne kostime Tee Bašić, raspjevao (najviše se pritom trudio Siniša Ružić), a odlično je zazvučala i živa svirka za koju je zadužen bio skladatelj Matija Antolić. S nostalgičnom glazbenom kulisom i Molièreovim jetkim i točnim rečenicama o medicini i ljudskoj pohlepi, farsična je komedija vrlo lako prerasla u burlesknu tragediju.

>> Prevarante treba ismijavati jer tada jednostavno nemaju kud

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije