Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
78. dodjela

Zlatni globusi leglo su korupcije, nominacije se kupuju, a zaslužni ostaju praznih ruku

The Crown, Emma Corrin
Foto: Netflix
1/4
02.03.2021.
u 10:18

Održana je virtualna pandemijska dodjela 78. Zlatnih globusa usred skandala o korupciji u Hollywood Foreign Press Associationu.

Dodjela 78. Zlatnih globusa održana je u nedjelju u pandemijskom, hibridnom virtualnom izdanju. Dodjelu su vodile komičarke Tina Fey i Amy Poehler, jedna iz studija u New Yorku, a druga u Los Angelesu. Kao što to obično i biva sa svim važnijim hollywoodskim događanjima, ni ovo nije prošlo bez kontroverzi. The Hollywood Foreign Press Association, organizacija koja dodjeljuje te prestižne filmske i televizijske nagrade, našla se netom prije 78. Globusa pod paljbom kritičara iz cijelog svijeta.

HFPA je naime, međunarodna organizacija od 87 svjetskih novinara koji svake godine glasaju za najbolja filmska i televizijska ostvarenja. Najprije ih je zbog odbijanja članstva tužio norveški novinar Kjersti Flaa, optuživši ih da njeguju “kulturu korupcije” te da njihovi članovi primaju tisuće dolara mita od filmskih studija i samih zvijezda. Iako je Flaaova tužba na sudu odbačena, uskoro je uslijedio veliki ekspoze lista LA Times, u kojem su HFPA prozvali za gadne etičke propuste. Nimalo iznenađujuće, to je još jedna priča o tome kako “ruka ruku mije”, pa tako velike producentske kuće članove te organizacije već tradicionalno podmazuju luksuznim putovanjima i skupim poklonima. Novinari su ovog puta otkrili da su producenti Netflixove serije “Emily in Paris” više od 30 članova Hollywood Foreign Press Associationa počastili boravkom u pariškom hotelu s pet zvjezdica, posjetom privatnom muzeju i ekskluzivnom turom po setu serije te su ih, kaže anonimni izvor iz organizacije, tretirali “kao kraljeve i kraljice”. Autentično osrednja serija “Emily in Paris” zaradila je stoga čak dvije nominacije, ali nakon ovih optužbi, niti jednu nagradu. Osim toga, u svjetlu američke rasne revolucije, problematično je mnogima bilo što među gotovo devedeset pripadnika te organizacije, nema niti jednog crnca ili crnkinje. A i ovogodišnja “crna” ostvarenja poput hit serije “I May Destroy You” uglavnom su izignorirana. Organizatori izvukli su se mlakom isprikom, rekavši kako “razumiju da im fali crnih članova”, ali i da su sve ovo prozirni pokušaji da se njihova organizacija poljulja utemeljeni na ljubomori.

A ovogodišnje počasne nagrade, oko kojih nitko nije dvojio – Cecil B. DeMille nagrada za životno postignuće u filmskoj industriji i nagrada Carol Burnett za životno djelo na televiziji otišle su u ruke slavnoj glumici Jane Fondi za film i Normanu Learu za televiziju. Od “glavnih” nagrada treba spomenuti film “Nomadland”, dirljiv film o 60-godišnjoj modernoj nomatkinji (Frances McDormand) koji je ovjenčan Zlatnim globusom za najbolji dramski film kao i za najbolju redateljicu. Chloé Zhao postala je tako tek druga žena koja je profitirala u toj kategoriji, poslije Barbare Streisand. A “Borat Subsequent Moviefilm” nastavak čuvenog “Borata” Sache Barona Cohena slavio je u kategoriji najboljeg mjuzikla ili komedije, a njegov tvorac skupio je nagradu za najboljeg glumca u toj kategoriji. U ženskom pandanu, izvanredna Rosamund Pike dobila je nagradu za najbolju glumicu u crnoj komediji “I Care A Lot”. Za najboljeg glumca u dramskom filmu odabran je pak prerano preminuli Chadwick Boseman za ulogu u Netflixovu filmu o kraljici bluesa “Ma Rainey’s Black Bottom”, a čija je smrt od raka ranije ove godine šokirala sve. Nagradu je u suzama uz dirljiv govor preuzela njegova udovica Taylor Simone Ledward.

Mnogo bure izazvao je izbor najboljeg stranog filma, odnosno najboljeg filma na stranom jeziku, jer nagradu je odnio američki “Minari”. Film redatelja Leeja Isaaca Chunga o korejskoj obitelji farmera u Arkansasu snimljen je naime u SAD-u u američkoj produkciji, ali se većinski odvija na korejskom jeziku. No, ako SAD nema službeni jezik, a u kućanstvima te zemlje govori se više od 350 svjetskih jezika, što je onda “film na stranom jeziku”, pitali su se kritičari. Zlatni kipići za sporedne glumce otišli su u ruke Jodie Foster za “The Mauritanian” te Danielu Kaluuyi za “Judas and the Black Messiah”, a najbolji scenarij napisao je Aaron Sorkin za “The Trial of the Chicago 7”. Očekivano, najbolji animirani film je Pixarova “Duša”, za koju se očekuje da će osvojiti i Oscara, a najboljim je proglašen njezin genijalni jazz soundtrack za koji su zaslužni Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste.

Također nikog nije iznenadilo da je najboljom TV serijom proglašena “Kruna”, i to drugi put. Nova, uzbudljiva sezona “Krune” u kojoj se pojavljuje princeza Diana, razjarila je njezine obožavatelje diljem svijeta zbog prikaza brutalnih nepravdi koje je kraljevska obitelj nanijela toj princezi srca. I to toliko da su Netflixa morali opetovano podsjećati da je ipak riječ o dramatizaciji, a ne dokumentarcu. A i princeza Diana, odnosno glumica Emma Corrin, ovjenčana je Zlatnim globusom, kao i Josh O’Connor za svog uvjerljivog princa Charlesa te Gillian Anderson za sporednu, ali bombastičnu ulogu Margaret Thatcher. Netflix je i definitivni pobjednik ovogodišnje dodjele, jer proslavio se s još dvije uspješnice, jer “Schitt’s Creek” slavila je i kao najbolja TV komedija, a glumica Catherine O’Hara s najboljom ulogom u toj šašavoj seriji. A i njihov “Damin gambit” o mladoj šahovskoj genijalki i glavna glumica Anna Taylor-Joy koji su zaludili svijet i 62 milijuna gledatelja, odnijeli su uvjerljivu pobjedu u kategoriji serije ograničena trajanja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije