Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Histrionsko ljeto

Zlatko Vitez: Tedeschi i Todorić novac daju sportu i tamburašima koji pjevaju „Laže selo, lažu ljudi"

20.11.2012., Zagreb - Zlatko Vitez, kazalisni, televizijski i filmski glumac. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
09.07.2015.
u 12:00

Žarko Potočnjak, koji je glumio i u davnašnjoj „Domagojadi", u komediji Darija Foa igra istu ulogu kao i prije 40 godina

Četrdeset godina Histriona i trideset godina Zagrebačkog histrionskog ljeta glumačka će družina obilježiti s tri premijere. Tako će u subotu, točno na dan kada je prije četrdeset godina izvedena prva histrionska predstava „Domagojada", u parku na Opatovini biti premijerno izveden „Diogeneš" Tituša Brezovačkog.

Ponovno uspostavljeno ploveće kazalište prvo će zaploviti Likom pa će 15. srpnja u Gospiću premijerno biti izvedena komedija Darija Foa „Ne plaćamo, ne plaćamo" u režiji histrionskog debitanta Ivice Kunčevića. A na Kabare sceni Gumbek 17. srpnja Marija Borić premijerno će izvesti „Marijana kabare" čiji je koautor Nino Škrabe. „Tituša Brezovačkog", koji je ovog ljeta na rasporedu šezdesetak večeri, režira Zlatko Vitez.

– Gavella je „Diogeneša" režirao tri puta, a ja ga sada režiram četvrti put – rekao je Vitez. Istaknuo je da su Histrioni u četiri desetljeća producirali 82 predstave koje su imale oko 5000 izvedbi. Ponovio je da su Histrioni 20 puta jeftiniji od Kerempuha, Gavelle ili ZKM-a, jer ta kazališta godišnje dobivaju 20 milijuna kuna, dok Histrioni, koji nisu grupa glumaca nego pravo kazalište, godišnje dobivaju i manje od milijun kuna, a nedavno su im i to pokušali smanjiti. – Ove ćemo godine na Histrionskom ljetu imati 84 izvedbe. Pa to HNK nema u dvije godine – rekao je Vitez naglasivši da se često koristi termin nezavisna kazališna grupa.

– Svi smo mi ovisni o novcu. A Tedeschi, Hanžeković i Todorić novce daju sportašima i tamburašima koji pjevaju „Laže selo, lažu ljudi" – ističe Vitez.

Zanimljivo je da Žarko Potočnjak, koji je glumio i u davnašnjoj „Domagojadi", u komediji Darija Foa igra istu ulogu kao i prije 40 godina. A za nobelovca Darija Foa Kunčević je rekao da je u svojim komadima angažiran socijalno, ali ne i politički.

>>Zlatko Vitez novi je savjetnik za kulturu Milana Bandića

>>Prvo nam uzmu 40% novca, a sad bi nam dali nagradu grada. Odbit ću je!

Komentara 1

VA
vatrenaaaa
00:31 10.07.2015.

svaka cast Histrionima !!! lupi petama ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije