Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZKM u Beču

Publika je pet puta vraćala ansambl na scenu. Jelčićev Galeb u cijelosti je 'priznat'

Galeb Bobo Jelčić ZKM
Foto: zkm
1/2
01.06.2015.
u 11:41

Glumci su izvrsno komunicirali s gledateljima u punoj dvorani

Jedan od najvećih međunarodnih festivala u Austriji, Bečki svečani tjedni (Wiener Festwochen) 14. svibnja otvorio je koncert Bečke filharmonije pod ravnanjem maestra Zubina Mehte. U subotu je Hrvatsku predstavio „Galeb" Bobe Jelčića u izvedbi ZKM-a. Ansambl nije bilo lako okupiti budući da su trojac Sreten Mokrović, Krešimir Mikić i Pjer Meničan boravili na Sterijinu pozorju u Novom Sadu, gdje je dio ansambla ZKM-a gostovao s Kristoforom Kolumbom. Zbog toga su u Beč stigli kombijem ravno na probu prije večernje predstave u Teatar Akzent u subotu. „Galeba" igraju četiri dana zaredom do utorka. Publika je predstavu Bobe Jelčića, dekonstrukciju Čehovljeva teksta i teatra, prihvatila vrlo dobro – pet puta pozivali su ih pljeskom na pozornicu.

Klasični komad na suvremeni način

U komadu nastalom prema odabrana tri čina drame što govori o kazalištu i ljubavi prema umjetnosti. glumci komuniciraju s publikom pa svaku izvedbu treba prilagoditi novoj publici i prostoru. Ovaj put to je bila dvorana sa 400 mjesta, a u publici su bili Austrijanci, Nijemci, ali i Hrvati, koji su odlično reagirali na komične scene hiperboliziranih likova Kostje Trepljova (Krešimir Mikić), koji će na kraju počiniti samoubojstvo, nemoćne nesretnice Maše (Katarina Bistrović Darvaš) koja se ne uspijeva oduprijeti udvaranju i prošnji dosadno-komičnog Semjona Semjonovića Medvjedenka u izvedbi Pjera Meničanina.

Publiku je ulogom slavne glumice Irine Nikolajevne Arkadine osvojila izvanredna Ksenija Marinković duhovito koristeći svoj stas, sjajnu mimiku i snažan glas. S publikom su komunicirali Jadranka Đokić kao mlada glumica Nina Mihajlovna koja, pripremajući se za ulogu, gledatelje na njemačkom pita čuju li je dok se u pozadini popravlja scena za predstavu. Sjajan je i Sreten Mokrović kao staloženi književnik Trigorin i ljubavnik Irine Arkadine kojeg ne podnosi njezin sin Trepljov. Improviziranu upadicu u predstavi iznijela je inspicijentica Milica Kostanić koja prije nego što će je publika vidjeti na mikrofon kaže: „Draga publiko, zbog tehničkog kvara moramo obustaviti izvedbu."

Začuđeni i prestrašeni

Potom je izašla na scenu zamolivši publiku za razumijevanje, ali i tri mlađa gledatelja iz prvog reda da pomognu. Začuđeni i prestrašeni, uspeli su se na pozornicu, a ona ih je postrojila da poprave tepih i razmaknu fotelje i zahvalila im te zatražila pljesak publike. Dok su se oni vraćali na svoja mjesta, iza kulisa je u mikrofon govorila: „Draga publiko, kvar je otklonjen. Predstava se može nastaviti." Ni ZKM-u ni Bobi Jelčiću ovo nije prvi put da gostuju na ovom priznatom festivalu. Jelčić je gost bio 2000. s predstavom "Nesigurna priča" u izvedbi Teatra &TD, a ZKM je 2010. gostovao s predstavom "Generacija '91.-'95." prema tekstu Borisa Dežulovića u režiji Boruta Šeparovića.

Ovogodišnji Bečki svečani tjedni traju do 21. lipnja i bit će najinternacionalniji u povijesti budući da nastupaju umjetnici iz 22 države. Program uključuje oko 240 kazališnih, glazbenih, opernih, likovnih i filmskih priredaba, inovativnih projekata i performansa. U sklopu projekta "Into the city" u kojem sudjeluje 25 umjetnika, pod naslovom "Sjećanju dati budućnost", obilježava se 70. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata.

>> Čehovljev "Galeb" u režiji Bobe Jelčića put je u utrobu teatra

>> Predstava 'Galeb' ZKM-a na talijanskom festivalu VIE

Komentara 1

FS
francesco.sinibaldi
15:20 02.06.2015.

When the wind is blowing.... Sometimes my fantasy appears in the yellow dream of a light pearl and so, while a noble intention falls upon my memory, I see your desire and the little purpose. Francesco Sinibaldi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije