Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gledali smo "Čarobnjaka iz Oza"

ZKM-ov Oz je zemlja veselja, mašte i igre i baš takav nam treba u koronavremenima

20.09.2021.
u 09:56

U režiji Saše Broz u ZKM-u izvedena nova premijera čuvenog klasika koji se odmakao od legendarnog filma

Uspjeh neke dječje predstave može se već na premijeri predvidjeti iz načina na koji odrasli uživaju u njoj. Sudeći po veselim i sretnim licima velikih i malih nakon subotnje premijere u ZKM-u, ovo je kazalište na samom početku nove sezone lansiralo svoj novi veliki hit, veselu predstavu u kojoj podjednako uživaju i mali i veliki. Riječ je o (svima znanom) “Čarobnjaku iz Oza” Franka Bauma, u režiji Saše Broz, po adaptaciji i u dramaturgiji Nikoline Bogdanović.

Ono najmudrije što su njih dvije napravile u ovoj predstavi jest nužan odmak od slavnog filma, kao i razigran način na koji su postigle nevjerojatno zajedništvo autorskog i glumačkog dijela ekipe predstave, zajedništvo iz kojeg se jasno vidi koliko se u ovoj predstavi zabavljaju svi uključeni.

Naravno, priča je svima dobro poznata, Dorothy sa svojim vjernim Totom završi u Ozu, nakon što tornado pohara njen rodni Kansas, a tamo joj se u avanturi pridružuju Strašilo, Limenko i Lav. No priča u ZKM-u počinje malo drugačije: na sceni je grupica ljudi koji počinju pričati priču. Djeca su time odmah uvučena u radnju, a to je i vješt način da ih se uvuče u kazališni svijet, da im se pokažu mnoge kazališne čarolije koje ne “stanuju” samo u Ozu.

Za te su čarolije u prvom redu zaslužni sjajni kostimi Marite Ćopo te svjetla Aleksandra Čavleka, kojima je oblikovana i čuvena žuta cesta koja vodi u dom velikog čarobnjaka.

Scenografija Stefana Katunara sve to smješta u pravi, na trenutke i minimalistički kontekst, pokazujući kako razigranoj mašti treba tek pokoje čvrsto uporište, poput odlično riješenog smaragdnog ulaza u čarobni grad, ovdje doslovno napravljenog od smeća. U predstavi obilje veselja donose glazba, songovi i ples, za što su zaslužni: Toni Starešinić i Željka Veverec (glazba) te Blaženka Kovač Carić (scenski pokret).

Priču gledateljima priča Toto – Ivan Pašalić, dok je Petra Svrtan odlična, rasplesana i vesela Dorothy za koju nema nerješivih problema. Trojica njenih pratitelja su: Jamin Telalović (Strašilo), Mateo Videk (Limenko) i Sreten Mokrović (Lav), sva trojica točno pogođenih i veselih karaktera. Za nužan ironijski odmak, a upravo on najviše zabavlja odrasle, ovdje su zadužene Vještice: Anđela Ramljak (čije pojavljivanje u raznim fazama odijevanja kostima i šminke podsjeća na čuveno prešetavanje crtanog Humphreyja Bogarta kroz epizodu u kojoj Duško Dugouško malog pingvina vodi kući na Južni pol), Lucija Šerbedžija i Milica Manojlović.

Oza glumi Petar Levantić, a članove Dorothyne obitelji Dora Polić Vitez i Danijel Ljuboja. U predstavi se, u raznim epizodnim ulogama, pojavljuju i: Kristijan Ugrina, Tina Orlandini, Ugo Korani i Toma Medvešek.

Zbog svih njih ZKM-ov Oz je zemlja veselja, mašte i igre i baš takav potreban malim i velikim gledateljima u ovim koronavremenima u kojima nam svima najviše nedostaje upravo veselja i zajedništva. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije