Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Film XX

Ženski narativi u KIC-u

Carole Roussopoulos i Delphine Seyrig
Foto: Promo
04.04.2019.
u 13:58

Kulturno informativni centar pokreće filmski program Film XX - Ženski filmski narativi.

Filmski program Film XX – Ženski filmski narativi započinje ovog petka u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Sastojat će se od nekoliko tematskih ciklusa, a u fokusu će biti redateljice koje su nažalost još uvijek podzastupljene u patrijarhalnom svijetu filma. Sve projekcije započinju u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Prvi ciklus Ženskih filmskih narativa posvećen je feminističkom video-kolektivu Les Insoumuses (pobunjene muze) koji su 1975. godine u Francuskoj osnovale redateljica Carole Roussopoulos, glumica Delphine Seyrig i prevoditeljica Ioana Wieder.     

Program će otvoriti  dokumentarac "Delphine i Carole" redateljice Callisto Mc Nulty iz 2019. Film je svojevrsni nastavak posljednjeg projekta Roussopoulos, koja je do svoje smrti 2008. godine radila na arhivskom dokumentarcu o svojoj prijateljici i suradnici Delphine Seyrig. I ovaj je film kombinacija arhivskih snimki, fotografija, isječaka iz filmova i postojećih intervjua s njihovim suvremenicama poput Simone de Beauvoir i Marguerite Duras. Premijerno je prikazan na Berlinaleu, a na hrvatskoj premijeri gošća programa bit će redateljica Mc Nulty, inače unuka Carole Roussopoulos. 

U subotu na redu je "Budi lijepa i šuti!" kolektiva Les Insoumuses iz 1981. godine. Delphine Seyrig kroz taj je film nizom intervjua s poznatim glumicama problematizirala ženski rad u filmskoj industriji, koji se svodi na izreku iz naslova filma - budi lijepa i šuti. 

Prvo izdanje Film XX-a u nedjelju će zatvoriti dva uratka. Prvo će biti prikazan film "Maso i Miso idu na jedrenje" iz 1976., a slijedit će ga kratki video uradak "S.C.U.M. manifest", polusatno iščitavanje radikalnog feminističkog manifesta Valerie Solanas. 

Film XX - Ženski filmski narativi nastao je u suradnji Subversive Festivalom, Le Centre Audiovisuel Simone de Beauvoir u Parizu i Centrom za ženske studije u Zagrebu, a filmska kustosica je Dina Pokrajac.

Komentara 1

DU
Deleted user
08:50 05.04.2019.

Jesenti milu bigulicu, kaj su to ženski narativi? Razumiju li uopće taj pojam i oni koji se njim služe? Nema veze, bitno je zvuči moderno i učeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije