Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesna postignuća

Žena koja je izdominirala dodjelu Oscara

A.M.P.A.S/REUTERS/PIXSELL
26.04.2021.
u 07:00

'Ovo je za svakoga tko ima vjere i hrabrosti držati se dobrote u sebi i tražiti dobrotu u drugima, bez obzira koliko je to teško učiniti', poručila je redateljica

Tri najvažnija zlatna kipića otišla su Zemlji nomada (Nomadland) redateljice Chloé Zhao – Oscar za najbolju glavnu žensku ulogu otišao je u ruke Frances McDormand, a osvojili su i Oscara za najbolji film i najbolju režiju.

Chloé Zhao postala je tako prva žena koja nije bijele rase, a koja je osvojila Oscara za režiju i druga žena ikada u povijesti Oscara koja je dobitnica Oscara u ovoj kategoriji, prva je bila Kathryn Bigelow za film Narednik James (The Hurt Locker). Uspjesi se samo nižu pa je azijska redateljica Zhao ujedno i prva žena koja je u jednoj jedinoj godini dobila četiri nominacije. Također, prvi je put da su dva azijska redatelja nominirana u istoj godini, drugi je Lee Isaac Chung s filmom "Minari".

- Ovo je za svakoga tko ima vjere i hrabrosti držati se dobrote u sebi i tražiti dobrotu u drugima, bez obzira koliko je to teško učiniti -  rekla je Zhao nakon što je primila nagradu za režiju. Ranije je ova nagrađivana redateljica istaknula da ona nije tek vrsta filmaša koji samo snima filmove već mora biti zaljubljena u svoju temu i htjeti saznati više o njoj pa ju moraju uzbuditi sitnice koje usput otkrijem o temi.

Glumica Sandra Oh na Tweeteru je čestitala Zhao.

- Da, imajmo nadu u dobrotu sebe i drugih - napisala je glumica.

Zemlja nomada briljirala je na gotovo svakom filmskom festivalu na kojem je do sad prikazana, a ranije je već osvojila Zlatni globus za režiju čime je predviđena pobjeda Chloé Zhao na ovogodišnjim Oscarima koji su se održali uživo u Los Angelesu.

Komentara 14

Avatar Bill Carson
Bill Carson
07:16 26.04.2021.

Nije važno imati najbolji film, biti najbolji glumac nego je danas važno popuniti sve linije vezano za "različitost". Dakle najgora opcija je odabrati bijelog muškarca danas (zemljo otvori se), a idealno je imati ženu, raznobojne kože, feministicu, ako je transrodna još i bolje, ako je lezbijka još i bolje. Ispada da danas film i ne može biti unutar Oscar kategorije ako je glavni lik bijeli mužjak. Sjetite se Gladijatora prije 20 godina. Russell Crowe u najboljim danima. Zaboravite na to, to se više neće dogoditi. Vrli novi svijet.

LU
Luka233
23:55 26.04.2021.

Prekrasnog li izraza "izdominirala", pa jos u rubrici kulture, ajde barem, osmoljetku imamo.

Avatar southman
southman
07:13 26.04.2021.

Obzirom da je režija bila najzahtjevniji dio filma....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije