Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
100. salzburški festival

Zbog korone na festivalu zabranjene lepeze, a izvođači vode dnevnike zdravlja

Prošlogodišnji Salzburger Festspiele
Foto: EXPA/Pixsell
14.08.2020.
u 11:51

Ljubitelji klasične glazbe moraju spremiti lepeze i izdržati vrućine na Salzburškom festivalu koji je izradio detaljni plan zaštite od koronavirusa umjesto da je otkazao nastupe zbog epidemije covida-19.

Ovogodišnji operni, kazališni i koncertni spektakl u rodnom gradu Mozarta doživljava se kao test za druge velike kulturne događaje u Europi.

Zahtjev da se suzdrže od mahanja lepezama na njemačkom i engleskom jeziku dodan je na snimke koje publika čuje na početku svake izvedbe u Salzburgu. Mahanje lepezama "može širiti zarazne aerosole umjesto da ih usiše sustav za klimatizaciju", kazao je izvršni direktor festivala Lukas Crepaz za dpa. Mjera je jedna od zadnjih u nizu mjera opreza kojima se želi osigurati nesmetano odvijanje festivala.

Publici je na raspolaganju samo dvije trećine raspoloživih sjedala kako bi se osiguralo socijalno distanciranje i nema stanki što onemogućava druženje gostiju.

Posjetitelji moraju nositi maske prilikom ulaska i izlaska, a pozvani su i da ih drže na licu tijekom čitave predstave ili koncerta. Svi se umjetnici redovito testiraju na virus i moraju voditi dnevnike o svom zdravlju.

Osim na otvaranju festivala proteklog vikenda, kad su neki posrnuli u poštivanju pravila, Crepaz kaže da je ponašanje publike i izvođača "besprijekorno".

Do početka ovogodišnjeg 100. festivala samo je jedan zaposlenik bio pozitivan na virus, a nakon toga nije više zabilježen nijedan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije