Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOCARNO

Žbanić demantirala Milanovićevu kalkulaciju

Otok ljubavi
11.08.2014.
u 15:21

Hrvatska premijera filma koji je digao veliku prašinu bit će na jesen

        Na velikom filmskom festivalu u Locarnu ovih se dana premijerno prikazuju čak dva hrvatska filma – “Cure” Andree Štake i “Otok ljubavi” Jasmile Žbanić, o kojem se mnogo pisalo i prije nego što je snimanje počelo. Žbanićkin je film, naime, prvi projekt redateljice bez hrvatske putovnice koji je u kategoriji domaćeg filma podržao Hrvatski audiovizualni centar, što je izazvalo komešanje u konzervativnijem dijelu hrvatske filmske zajednice.

Premijerova pogreška

Priča o “Otoku ljubavi” aktualizirala se i prije nekoliko mjeseci, kada je na Jasmilino neprimjereno “marš kući” premijer Milanović (u posjetu Mostaru) odvratio podjednako neprimjerenom opaskom da joj je “Hrvatska dala tri milijuna za film koji će vidjeti sto ljudi”. Njegova tvrdnja pokazala se krivom već na prvoj projekciji u glavnom otvorenom kinu Locarna, u kojem se na premijeri “Otoka ljubavi” okupilo osam tisuća ljudi, što zbrojeno s još jednom održanom projekcijom, onom za međunarodne filmske radnike, čini gotovo stotinu puta više gledatelja od onoga što joj je naš premijeru žaru polemike predvidio.

A neposredno pred premijeru filma koji je hrvatska financirala i preko kojeg se predstavila svjetskoj javnosti na istoj je pozornici velika Mia Farrow primila nagradu za životno djelo! Zato treba jasno reći: Bez obzira na to što nakon Mostarskog incidenta o Jasmili Žbanić misle hrvatski građani, činjenica da je “Otok ljubavi” u najboljem terminu prikazan na jednom od najvećih svjetskih festivala golema je pozitivna promocija naše zemlje, na čijoj je obali film i snimljen. U filmu, uz strane zvijezde poput Franca Nera, glumi i niz hrvatskih glumaca, predvođenih nezaobilaznim Leonom Lučevom, koji je i glavni producent filma.

Slijedi Sarajevo

Što se sadržaja filma tiče, reakcije publike nakon projekcije bile su podijeljene: iako se većini sviđa film i njegov suptilni humor, kraj “Otoka ljubavi” mnoge je podijelio, šokirao, pa čak i razočarao. Kako o raspletu ne možemo pisati, jer hrvatska premijera bit će tek na jesen, navest ćemo tek da film prikazuje događaje na ljetovanju trudne Francuskinje i njena muža, koji s kćeri žive u Sarajevu. Obitelj na jednom hrvatskom otoku upoznaje prelijepu Rumunjku prema kojoj oboje osjećaju neobjašnjivu privlačnost. Regionalna premijera filma bit će za tjedan dana na Sarajevo film festivalu, gdje se “Otok ljubavi” prikazuje čak tri puta.     

>> Locarno prikazuje Andreu Štaku i Jasmilu Žbanić

Komentara 5

AD
Administrator
00:15 12.08.2014.

Da rezimiramo? Hrvatska financirala i hrvatska publika će posljednja vidjeti film? Žbanić je film trebala prikazati u Puli. Ovako ispadamo krave muzare. Film će u kinima propasti i to ne samo našima.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:28 11.08.2014.

Bumo vidli koliko ce gledatelja biti u kinima.

DJ
djurex
22:47 11.08.2014.

I da su joj u dzamahiriji dali pare opet su to hrvatske pare najvjerovatnije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije