Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZagrebDox

Završilo izvanredno, online izdanje za filmske profesionalce

Danski dokumentarac "Te smo noći pali" otvorio 15. izdanje ZagrebDoxa
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
26.03.2020.
u 10:29

Ovogodišnji ZagrebDox se morao do daljnjega otkazati zbog trenutne pandemije koronavirusa, no program kontinuiranog usavršavanja za filmske profesionalce ZagrebDox Pro se održao u online izdanju, od 15. do 23. ožujka.

Uz radionice je održan i završni pitching forum, a program je završio u utorak objavom nagrada.

Uz pomoć višestrukih online platformi u programu je sudjelovalo dvanaest projekata iz Bjelorusije, Hrvatske, Italije, Gruzije, Libanona, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Švedske.

Nagradu ZagrebDox Pro Online Mentor i jednogodišnje mentorstvo s Cecilijom Lidin osvojio je gruzijski projekt "Otkako poznajem sebe" redateljice Make Gogaladze, projekt koji pokazuje kako se Gruzijci nakon jakog sovjetskog utjecaja pokušavaju prilagoditi na novi, europski identitet.

Nagradu HBO Europe i dvije tisuće eura za razvoj projekta mađarski projekt "Kraljica šaha" redateljice Bernadett Tuza-Ritter, priča o odnosu svjetske šahistice Judit Polgar i Garija Kasparova.

Prvi put se dodijelila Nagrada Al Jazeera Balkans i tisuću eura za razvoj projekta - slovenskom projektu "Druga strana cijevi" redatelja Marka Kumera Murča, koji opisuje što se dogodi kada se zloupotrebljava moć.

Također prvi put, dodijeljena je i nagrada Documentary Association of Europe, Mentoring Pitch, koja uključuje besplatno članstvo u udruženju za redatelja i producenta te mentorske susrete, rumunjskom projektu "Zabranjeno", čija je redateljica Anelise Salan.

Ovogodišnji voditelji radionica bili su Leena Pasanen, direktorica Biografilm Festivala u Bologni i bivša umjetnička direktorica festivala DOK Leipzig, te Stefano Tealdi, talijanski redatelj, producent i iskusni filmski edukator.

Po njihovim riječima, nakon deset godina programa u Zagrebu bojali su se da će im nedostajati ljudska interakcija koja je toliko važna u ovom poslu, no na njihovo iznenađenje nisu izgubili taj odnos i grupni feedback.

"Činjenica da su sudionici bili zatvoreni u svojim kućama ili uredima pokazala se zapravo kao prednost i maksimalizirala njihov kreativni potencijal", ocijenili su.

S obzirom na odlične rezultate, namjeravali su pozvati potencijalne investitore za svaki projekt, no zbog potresa u Zagrebu to nisu mogli ostvariti. Timovi će se kasnije ipak povezati s njima.

U stručnom povjerenstvu pitching-sesije bili su, između ostalih, Cecilia Lidin iz Danskog filmskog fonda te Lejla Dedić, producentica Al Jazeere Balkans.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije