Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnički muzej

Zavirimo u Mališana, obnovljenu podmornicu CB-20

podmorn
Arhiv TM
21.04.2011.
u 15:30

Akcija Zavirimo u podmornicu ponovno poziva mlade i starije u zagrebački Tehnički muzej. Od 26.do 30. travnja bit će moguće razgledavanje obnovljenog "Mališana"

Akcija "Zavirimo u podmornicu" ponovno poziva mlade i starije u zagrebački Tehnički muzej. Od 26. do 30. travnja bit će moguće razgledavanje obnovljenog "Mališana", podmornice koja je 1943. godine proizvedena u Italiji.

Od utorka 26. travnja pa do subote 30. travnja 2011. posjetiteljima Tehničkog muzeja pruža se nesvakidašnja prilika da razgledaju podmornicu iz Drugog svjetskog rata, CB 20 – njezinu “utrobu”, navigacijske uređaje, postrojenje, naoružanje, sistem funkcioniranja, namjena... Podmornica CB-20, kod nas poznata i pod imenom "Mališan“, jedinstveni je preostali primjerak – kompletna, originalna, nedirnuta (od dvadesetak proizvedenih), a od prošle godine i kompletno restaurirana, spada u tzv. džepne podmornice. Posada se sastojala od tri člana i zapovjednika. Podmornica je dugačka 15 metara, široka tri, a teška 35,4 tona s dubinom zarona do 55 metara. 

Kako javlja Miljenko Paunović iz Tehničkoga muzeja, ova akcija iz objektivnih razloga ima ograničeno trajanje, za sada tek nekoliko dana.

U jednom satu u podmornicu može ući 36 osoba. Zato je potrebno ranije podići ulaznice. A da bi cijela priča imala smisla i bila u potpunosti uspješna, postoje određeni “uvjeti” za razgledavanje: obvezno odjenuti hlače, jaknu i prikladne cipele, tenisice (i za dame ). Ulaz je moguć ako imate manje od 120 kilograma tjelesne težine, a struk maksimalno do 130 cm ili Ø 60 cm.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije