Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Edmund De Waal:

Zastrašujuća priča o mržnji prema Židovima

waal_nnn_kul_090812
arhiva
11.08.2012.
u 09:16

Edmund De Wall, lončar, svjetski poznat po svojim izuzetnim komadima porculana i keramik piše svojevrsnu povijest svoje obitelji nakon što je naslijedio zbirku japanskih minijatura – jedino blago koje je sačuvano u općoj propasti obitelji

MOZAIK KNJIGA /139 kn/ Problemi s ovom knjigom počinju u trenutku kada je uzmete u ruke. Naime, ime autora otisnuto je crnim slovima na tamnosivoj podlozi i korice morate okretati prema svjetlu kako biste saznali taj ključni podatak. Usto, tekst na stražnjoj omotnici napisan je tako da između korica očekujete roman o usponu i padu jedne (pre)bogate židovske bankarske dinastije. To mogućeg čitatelja, ali i kupca knjige, samo zavodi na krivi put. Autor je ove knjige (urednik Zoran Maljković, prijevod Patricija Vodopija) Edmund De Wall, lončar, svjetski poznat po svojim izuzetnim komadima porculana i keramike, a on piše svojevrsnu povijest svoje obitelji nakon što je naslijedio zbirku japanskih minijatura – jedino blago koje je sačuvano u općoj propasti obitelji. Pri tome zapravo daje jedinstven opis epohe koja seže od 1871. godine pa sve do današnjih dana. Prateći figurice netsuke (kojih ima čak 264) od davnog petka koji je kupio zbirku da bi je poslao dalje u obitelj kao vjenčani poklon omiljenom nećaku, autor istražuje kako su živjeli ljudi uz tu zbirku. Zastrašujuća je to priča o nevjerojatnoj mržnji koja prati Židove, prepuna zadivljujućih detalja o tome kako su u tim vremenima živjeli oni koji nisu morali paziti na to koliko će novca potrošiti opremajući svoje palače u Parizu ili Beču ili koliki će biti računi za haljine i šešire njihovih žena. Kroz Zeca jantarnih očiju defiliraju i najvažniji umjetnici tih vremena, u suodnosu s obitelji žive najvažniji slikari i književnici tog doba jer obitelj Ephrussi je uvijek uz ljude za posao imala i ljude za umjetnost. Bili su to oni “prekobrojni” sinovi kojima je dopušteno da “ne ganjaju” novac, nego slijede vlastite snove. Ti su snovi najvredniji dio knjige, a De Waal ih sve redom popisuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije