Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbijenica pula film festivala

Zašto je "Tusta" nepoželjan u svom rodnom gradu, a "Stepinca" će prikazati u Areni?

Redatelj Andrej Korovljev
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/2
30.06.2020.
u 11:32

Film "Tusta" o životu rođenog Puležana i legendarnog frontmena KUD Idijota, neće se prikazati na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu. O svemu, oglasio se i redatelj Andrej Korovljev.

Dokumentarac "Tusta", film o frontmenu benda KUD Idijoti, koji je od premijere prošle godine na Motovun film festivalu oborio sve rekorde gledanosti, dobio je odbijenicu Pula film festivala. O odluci da se u Puli, rodnom gradu legendarnog punkera Branka Črnca Tuste, ne prikaže film o njegovu životu, na društvenim mrežama oglasio se i ogorčeni redatelj Andrej Korovljev. 

"Da, dobro ste pročitali, film Tusta dobio je odbijenicu na ovogodišnjem izdanju PFF! Nipošto nisam sujetna persona, ali ovo je pretužno i presmiješno u isto vrijeme! Film koji je punio kina diljem domovine, proputovao cijelu regiju i svugdje bio filmski događaj od iznimne važnosti. Dokumentarni blockbuster kojeg je gledalo desetke tisuća ljudi, o kojem skoro da ne postoji novina koja nije pisala. Film koji je igrao u redovnoj kino distribuciji u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, kako art kinima tako i multiplexima. Završio među prvih pet filmova u Hrvatskoj po broju gledatelja što predstavlja presedan kako se radi o dokumentarcu, obišao gomilu festivala... No, najbitnije film o Puli i o čovjeku koji je Pulu prenosio van granica naših prostora, o čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima generacija Puležana, eto, nije dorastao Pulskom filmskom festivalu, umjetničkom direktoru i vijeću istoga. Da li je to možda predizborni marifetluk jer, bože moj, Tusta nosi zvijezdu i antifašista je ili je film stvarno loš i tisuće onih koji su ga gledali, desetine filmskih kritičara koji su ga proglasili jednim od najboljih filmova godine jednostavno nemaju pojma o filmu, prosudite sami. Meni osobno ovaj potez nije iznenađenje poznavajući lik i djelo gospodina koji sjedi u stolici umjetničkog ravnatelja. Puležani su ionako pogledali film, ali da se festival propisno osramotio od toga neće i ne mogu pobjeći" napisao je Korovljev. 

Situaciju je komentirao i Domagoj Jakopović Ribafish, napisavši da je "Tusta" jedan od najljepših, najintimnijih dokumentarnih filmova godine.

"A film je o Puljaninu, velikom, poštenom i divnom čovjeku koji više nije s nama. Nešto u rangu da nekakav Zagreb Film Fest odbije film o Krleži ili, što ja znam, Zvonku Špišiću…" zaključio je. 

U listu Glas Istre objavljeno je i obrazloženje umjetničkog ravnatelja Pula film festivala Zlatka Vidačkovića, u kojem je pojasnio da "osim po kriteriju kvalitete, prednost za uvrštavanje u nenatjecateljski program imali su filmovi koji nisu prikazivani na lokalnoj ili nacionalnoj razini".

Dalo bi se iz toga zaključiti kako "Tusta" neće biti prikazan, budući da je svoju premijeru imao već prošle godine te je od tada prikazivan po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, kako je primjetio ugledni filmaš i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, u pulskoj Areni će ipak biti prikazan film "Stepinac: Kardinal i njegova savjest", koji je također imao svoju premijeru i to u zagrebačkom HNK te krenuo u kino distribuciju. 

"Eto, malo po malo klupko se odmotava! Tvrdnje umjetničkog ravnatelja baš i ne drže vodu, u današnjem Glasu Istre svojom izjavom Vidačković je vrlo jasno razotkrio ispolitiziranost festivala. Pa tako kaže: "osim po kriteriju kvalitete, prednost za uvrštavanje u nenatjecateljski program imali su filmovi koji nisu prikazivani na lokalnoj ili nacionalnoj razini". Ok, a što ćemo s filmom "Stepinac: Kardinal i njegova savjest" koji će biti prikazan u Areni 21.07.? Film je imao svoju zagrebačku premijeru u HNK i krenuo u kino distribuciju koju je prekinula pandemija. Nadalje, gdje u statutu PFF-a piše koji filmovi imaju prednost u nenatjecateljskom programu? Svaki festival ima svoj pravilnik koji se poštuje, svaki osim PFF-a... Vidačkovićeva riječ je dakle bog i batina te jedini kriterij u izboru filmova? Vijeće PFF-a sastavljeno od 13 članova odobrava prijedloge umjetničkog savjetnika, da li su i u kojem omjeru podigli ruke da se Tusta uopće ne prikaže na festivalu pitanje je koje još uvijek visi u zraku" napisao je redatelj. 

Komentara 2

SP
spremni0
10:39 03.07.2020.

seljački film koji nikoga ne zanima

JO
JosipNovak
14:46 30.06.2020.

PFF nije dorastao Tusti. Jadni poltrončići koji rade tu sprdnju od festivala to jako dobro znaju jer već je dugi niz godina taj festival jad i bijeda u odnosu na ono što je bio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije