Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kratka priča

Zaslužuje li nagrada Ranko Marinković pokroviteljstvo države?

Lani su slavili Julijana Matanović (druga nagrada), Stjepan Tomaš (treća nagrada) i Korana Serdarević (prva nagrada)
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
21.09.2017.
u 09:48

Najstariji hrvatski i novinski natječaj nosi ime Ranka Marinkovića od 2001. godine, naravno uz dozvolu sina i kćeri velikog književnika

Nagradu Večernjeg lista Ranko Marinković za kratku priču bivša ministrica kulture i sveučilišna profesorica Andrea Zlatar-Violić prije tri godine nazvala je svojevrsnim književnim kultom i pravom institucijom hrvatske književnosti koja je jednom žanru, tada još podcijenjenom, dala dignitet i uvela ga na velika vrata u domove čitatelja.

Marinkovićevo ime

I izbornik Večernjakova natječaja od njegovih početaka Tomislav Sabljak misli da je dodatkom imena velikog pisca i dugogodišnjeg predsjednika žirija Ranka Marinkovića nagrada Večernjeg lista dobila nacionalni karakter, te da se može mjeriti s britanskom nacionalnom nagradom BBC-ja za kratku priču koja ima veliki ugled među piscima. A ime Ranka Marinkovića najstariji hrvatski natječaj za kratku priču nosi još od 2001. godine, naravno, uz dozvolu obitelji Marinković.

Stoga je vjerojatno sazrelo vrijeme da nagradni natječaj Večernjeg lista od nadležnog Ministarstva kulture dobije nacionalni status, kao što je, primjerice, ima nagrada Marin Držić za dramske tekstove ili pak nagrada Iso Velikanović za prijevode.

Inicijativa žirija

Nacionalni status za nagradu Večernjeg lista sugerirao je ovogodišnji žiri za dodjelu Večernjakove nagrade kojem je predsjedao Milivoj Solar, akademik i profesor emeritus Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u kojem su bili i prof. dr. Helena Sablić-Tomić, urednica kulture Večernjeg lista Milena Zajović, nakladnik i urednik Seid Serdarević, izbornik Tomislav Sabljak i novinar Denis Derk.

Nagradni natječaj Večernjeg lista koji traje od 1966. godine kada su prvi put dodijeljene nagrade za kratku priču (iako je Večernji s objavljivanjem kratkih priča počeo još 1964. godine) ima izuzetnu povijest i u europskim razmjerima. Treba znati da je BBC već spomenuti natječaj s nacionalnim statusom raspisao 2005. godine, da londonski The Sunday Times ima istovrsnu nagradu od 2009. godine, a nagrada za kratku priču koja nosi ime velikog pirpovjedača Gabriela Garcie Marqueza prvi je put dodijeljena tek 2014. godine. Usput rečeno, njezin novčani fond iznosi zamamnih 100.000 dolara.

Već se poodavno Tomislav Sabljak s pravom zapitao nije li Večernji list postao književna radionica za kreativno pisanje. U protekle pedeset dvije godine na Večernjakov natječaj pristigli su deseci tisuća priča autora koji su svoj talent brusili u konkurenciji s klasicima hrvatske, ali i ne samo hrvatske proze.

Dovoljno je reći da su na Večernjakov natječaj svoje priče slali i pisci Mirko Kovač, Danilo Kiš, Slobodan Novak, Petar Šegedin, Mirko Božić, Nedjeljko Fabrio, Pavao Pavličić, Ivan Kušan, Antun Šoljan...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije