Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opera

Zaslužen i uspješan povratak Bersinog djela na pozornicu

HNK
V. Skledar/HNK
20.10.2012.
u 00:01

Najveći aplauz na kraju svoje prve velike premijere dobio je dirigent Ivan Josip Skender skupa s orkestrom

 

Opera zagrebačkog HNK na najbolji je mogući način otvorila novu sezonu: premijerom \"Postolara iz Delfta\", svake pažnje vrijednog, a zapostavljenog djela hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

Bajkovita opera skladana na njemački libreto, prema Andersenovoj bajci \"Srećine kaljače\", dušu je dala za Krešimira Dolenčića, redatelja naročito talentiranog za stvaranje šarenih fantastičnih scenskih urnebesa, ali i za vrlo inteligentnu analizu koja u svakom djelu traži ono najbitnije i najvažnije za sva vremena, pa i za današnju publiku. Iz njegove autorske ekipe naročito treba izdvojiti zapanjujuće kostimografske kreacije Gorana Lelasa koje su bile važan dio i scenografije koju je potpisala Dinka Jeričević.

Ipak, najveći aplauz na kraju svoje prve velike premijere dobio je dirigent Ivan Josip Skender skupa s orkestrom, a ekipa domaćih sjajnih glasova kao što su Valentina Fijačko, Domagoj Dorotić, Helena Lucić Šego, Ivana Lazar, Ozren Bilušić, Marija Kuhar Šoša te scenski osobito uvjerljiv Zrinko Sočo bila je predvođena izvrsnim Vitomirom Marofom u naslovnoj ulozi. Jedino suvišno bio je umetnuti lik pripovjedača (Zijad Gračić), osobito na završetku kada je docirajući tekst Sanje Ivić divnu Bersinu glazbu i u samoj predstavi dovoljno jasno iznesenu poruku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije