Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kadrovska križaljka

Žarko Radić novi ravnatelj Drame HNK Split

Žarko Radić
arhiva HNK Split
01.10.2013.
u 13:40

Poznatog glumca gledatelji su imali priliku vidjeti u mnogim filmovima, predstavama i TV serijama. Njegova popularnost ne jenjava od početka sedamdesetih godina, kada je zapamćen u filmu Prvi splitski odred ili TV seriji Kapelski kresovi

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta Split potvrdilo je imenovanje Žarka Radića na mjesto ravnatelja Drame splitske nacionalne kazališne kuće, prihvativši tako prijedlog intendanta Tonća Bilića.

Žarko Radić (Split, 1950) član je Hrvatske udruge filmskih glumaca i Hrvatskoga društva dramskih umjetnika. Glumu je diplomirao 1973. kao prvi u klasi prof. Miljenka Maričića na beogradskoj glumačkoj Akademiji za film, radio i TV. Od 1973. do 1985. godine stalni je član Pozorišta na Terazijama, a od 1985. do 1991. godine slobodni je umjetnik sa statusom priznatoga umjetnika. Zbog rata na području bivše Jugoslavije odlazi 1991. iz Beograda u Montreal (Kanada) i Boston (SAD), a glumi se vraća ponovno 1999. po povratku u Hrvatsku, i to prvo kao stalni honorarni suradnik u splitskom HNK, gdje je od 2000. godine bio u statusu slobodnoga umjetnika. Od 2005. stalni je član ansambla Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, dok od 2008. obnaša funkciju ravnatelja Hrvatske drame u istom kazalištu. Poznatog glumca gledatelji su imali priliku vidjeti u mnogim filmovima, kazališnim predstavama i televizijskim serijama. Njegova popularnost ne jenjava još od početka sedamdesetih godina u do danas zapamćenom filmu "Prvi splitski odred" (1972.) ili TV seriji "Kapelski kresovi" (1975./1976.), a posljednjih godina gledali smo ga u serijama "Bitange i princeze", "Loza" te "Ruža vjetrova". Novije zapažene kazališne kreacije ostvario je u riječkom HNK ("Baba Jaga je snijela jaje", "Diskretni šarm buržoazije", "Opera za tri groša"...), kazalištu Ulyssess ("Oluja") kao i HNK Split ulogama u "Amerikanskoj jahti u splitskoj luci", "Romeu i Juliji" i drugima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije