Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjedna akcija

Zaposlenici HNK Zagreb traže odlazak uprave: Ovo je neodrživi kaos

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
26.03.2021.
u 15:53

Zaposlenici Hrvatskoga narodnog kazališta Zagreb na prosvjedu u petak ispred zgrade HNK zatražili su odlazak uprave na čelu s intendanticom Dubravkom Vrgoč, zbog urušene organizacije, kršenja zakona, rasipanja novca poreznih obveznika i duboke devalvacije profesionalnosti.

Bivša dugogodišnja ravnateljica Drame HNK Sanja Ivić istaknula je kako je riječ o neodrživom kaosu i nestanku pretpostavki za produciranje umjetničkoga programa.

Novi način financiranja kazališta, što ga je najavila intendantica, kao i, primjerice, najavljena produkcija predstave o Tesli s glumicom Tildom Swinton te izgradnja nove scene, bila su lažna obećanja i jedan od vidova PR-a intendantice Vrgoč, baš kao i Festival Svjetskog kazališta koji se istopio, rekla je Ivić.

"Zidove HNK nije uništio potres, ali sve ono što se događa unutar zidova bilo je nezapamćeno urušavanje, gore od elementarne nepogode", rekla je dodavši kako je uprava generator ponižavanja, neznanja i dezorganizacije, mjesto prijetnje otkazima i vrijeđanja onih koji upozoravaju na anomalije.

Ova uprava mora odmah otići, poručila je Sanja Ivić.

Prvakinja Opere HNK u mirovini Cecilija Car ocijenila je kako je u HNK devastirana repertoarna slika smanjenjem broja premijernih naslova i broja repriznih izvedbi.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od ugovorom predviđenih 60 predstava na velikoj sceni, u proteklim je sezonama izvođeno njih 20-ak posto manje, napomenula je ocijenivši da se taj gubitak ne može nadomjestiti koncertima ni igrokazima u foajeu. 

Nacionalni prvak Opere HNK Lucijan Batinić upzorio je da se repertoar popunjava naslovima koji ne spadaju u nacionalno kazalište te se na umjetan način stvara krivi dojam o raznolikosti.

Forsiranje koprodukcijskih projekata pod krinkom financijske isplativosti i međunarodnoga pozicioniranja Opere u kojima sudjeluje mali broj članova ansambla ne mogu biti baza repertoara Opere HNK, smatra Batinić. 

Član Zbora Opere HNK Mario Bokun kao primjere loše organizacije istaknuo je tjedne i dnevne promjene u rasporedu rada i prekratke rokove za kvalitetnu pripremu umjetnika pa se "publika može samo nadati da će vidjeti naslove za koje je kupila ulaznice".

Često se, i neopravdano, tvrdi Bokun, otkazuju operne predstave pod izlikom neprodanih ulaznica, a zapravo je posrijedi loše planiranje repertoara. Bezrazložna otkazivanja ugovora pojedinim gostujućim umjetnicima, naglasio je, izazvala su financijske gubitke za HNK uslijed izgubljenih parnica na sudu.

"Proziva nas se da ne želimo raditi, a mi tražimo više predstava, ali se u ovakvom kaosu ne može raditi", rekao je Bokun i dodao da je ovo borba za opstanak struke i za novu upravu s kojom će željeti raditi dalje.

Član orkestra Opere Danijel Martinović ustvrdio je kako ih intendantica prisiljava na izvođenje repertoara u nepotpunom sastavu, a prvak Opere HNK Ljubomir Puškarić podsjetio je da dva mjeseca traje potraga za zamjenom Marcella Mottadellija, aktualnoga direktora Opere.

Njegov odlazak neće ništa promijeniti, ni stanje u operi ni baletu, ni tehnici niti stručnim službama, a upravo se to želi postići, rekao je dodavši kako Marcella žele preimenovati u Pedra.

Naša krivulja može krenuti uzlaznom putanjom jedino u slučaju odlaska kompletne uprave, poručio je Martinović.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Članica baletnoga ansambla Dunja Novković na prosvjedu je nosila transparent kojim se upozorava da je u tom ansamblu "napravljena čistka po kriteriju uprave, umjetnici su ostali bez posla, neki bez mogućnosti mirovine, a preostalima su na taj način zatvorena usta".

Član tehnike, elektičar Damir Kovač upozorio je na prenapregnutost toga kolektiva i tehničku zastarjelost opreme.

Ivica Trubić iz Hrvatskoga sindikata djelatnika u kulturi i član Opere HNK rekao je da ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek od samoga početka nekritički poklanja povjerenje upravi te da kazališno vijeće godinama ne uvažava probleme članova, kojih se nakupilo previše.

Uprava odbija odgovornost za krive odluke, a zaposlenike se proglašava zlobnicima, rekao je Trubić zatraživši "reset upravljanja kazalištem".

U organizaciji prosvjeda održanoga ispred zgrade HNK nije sudjelovala sindikalna podružnica Drame HNK.

Komentara 1

DU
Deleted user
16:59 26.03.2021.

Svi vi u HNK trošite novac poreznih obveznika bez veze , a sad vam je kao stalo do poreznika kad vama ne da. Počnite zarađivati na svojoj muci a ne na iuđoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije