Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova sezona

Zagrebački solisti započinju atraktivan ciklus subotnjih večeri u HGZ-u

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
17.10.2020.
u 13:51

Večerašnji program donosi slavna orkestralna djela Mendelssohna, Straussa i Beethovena u obradama Sretana Krstića za gudače, a kao gošća ansambla nastupit će i sopranistica Martina Zadro

Zagrebački solisti večeras, 17. listopada, otvaraju svoju 67. sezonu i tradicionalni ciklus koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu. Bit će to prva od sedam subotnjih večeri koje će svojoj staroj publici, a očito i s namjerom da privuku i novu, u ovoj sezoni ponuditi Zagrebački solisti u HGZ-u, uz još tri koncerta u Muzeju za umjetnost i obrt.

Na programu večerašnjeg koncerta su tri poznata i popularna remek-djela koja se inače nalaze na repertoaru velikih simfonijskih orkestara. No, Zagrebački solisti već godinama imaju na mjestu prve violine Sretena Krstića, inače koncertnog majstora Minhenske filharmonije, koji se ne brine samo o sviračkoj disciplini i nadahnutom muziciranju, nego i obogaćuje repertoar ansambla svojim transkripcijama. Za večerašnji koncert, raskošnim i atraktivnim programom dostojan svečanog otvorenja ciklusa, Krstić je za gudače obradio popularnu "svadbenu" uvertiru "Sna ljetne noći" Felixa Mendelssohna, "Četiri posljednje pjesme" Richarda Straussa te Petu simfoniju u c-molu Ludwiga van Beethovena.

Teško je reći koje će djelo biti zanimljivije čuti u izvedbi Zagrebačkih solista i kojim će to gudačkim majstorijama ansambl nadomjestiti orkestraciju originalnih partitura. U svakom slučaju, ovakvim programom Zagrebački solisti jasno poručuju da u novu sezonu kreću s velikom voljom i ambicijom da njihovi koncerti budu subotnje glazbene večeri koje će se očekivati s uzbuđenjem i radoznalošću. A dodatni razlog za odlazak na njihov večerašnji koncert je i sopranistica Martina Zadro koja će biti solistica u Straussovom vokalnom ciklusu, jednom od najljepših ikada skladanih za glas i orkestar.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije