Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAROBNO GLAZBENO PUTOVANJE

Zagrebački gitaristički kvartet Bersom i suvremenicima oduševio bečku publiku

Zagrebački gitaristički kvartet
Foto: Snježana Herek
1/5
17.11.2018.
u 11:49

Dugotrajan pljesak i povici „bravo“, najbolja su potvrda vrhunskog muziciranja ovog poznatog hrvatskog ansambla svjetske klase, koji je već desetljećima prisutan na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni

Zagrebački gitaristički kvartet koji čine četiri gitaristička virtuoza, Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac čarobnim glazbenim putovanjem kroz djela jednog od najznačajnijih predstavnika hrvatske glazbene moderne Blagoja Berse(1873.-1934.) i njegovih suvremenika Ravela, Debussyja i de Falla, oduševila je probranu bečku publiku, okupljenu u petak navečer u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču.

Dugotrajan pljesak i povici „bravo“, najbolja su potvrda vrhunskog muziciranja ovog poznatog hrvatskog ansambla svjetske klase, koji je već desetljećima prisutan na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni. U svakom slučaju, prema reakcijama publike, za Bečane je to bio jedan od najdojmljivijih susreta s gitarom, pun romantike i lirskog izričaja, i to u hrvatskom izdanju.
Posebnost impresivne glazbene večeri  bili su stihovi Blagoja Berse koje je znalački i upečatljivo recitirano hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac, Zadranin Duško Modrinić, između pojedinih glazbenih točaka.

Goste i uzvanike uvodno je pozdravio Domagoj Marić, nadležan za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču. Istakao je kako je Blagoje Bersa poveznica između njegovog rodnog Dubrovnika, Zadra, gdje je pohađao Osnovnu i dijelom Srednju školu,i kojeg je najviše volio, Zagreba gdje je djelovao na Muzičkoj akademiji i umro, te Beča, grada koji je obilježio Bersino najplodonosnije skladateljsko razdoblje.

Foto: Snježana Herek

Koncertu su bile nazočne i hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković i direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld.

"Sjajan prijem bečke publike u ovom prekrasnom prostoru, veliki nam je poticaj“, rekla je za Večernji list nakon koncerta članica Zagrebačkog gitarističkog kvarteta Melita Ivković dodavši:

"Bersinu životnu priču, glazbeno ispričanu u Zagrebu, Zadru i danas u Beču, zaokružit ćemo koncertom u njegovom rodnom Dubrovniku sljedeće godine. Sjajno je bilo otkrivati njegove skladbe, prilagođavati ih za gitaru, i tu se je rodila i ideja da dodamo njegove suvremenike. Kako bi tek sve to zvučalo da je Bersa uistinu skladao za gitaru, koja je kao koncertni instrument otkrivena tek na prijelazu iz 19. u 20.stoljeće, imaginarno je pitanje koje nas glazbenike ostavlja da maštamo“.

"Ideja za ovaj program - Bersa i suvremenici – je od Koncertnog ureda Zadar i moja osobno. Sa Zagrebačkim gitarističkim kvartetom dogovorili smo da priredi obrade Bersinih djela za klavir, za četiri gitare, i oni su to sjajno napravili i koncipirali. Programom želimo pokazati kako je Bersa bio izuzetno suvremen skladatelj, važan u europskim glazbenim krugovima, iako na marginama prisutan“, rekla nam je Dina Bušić, zamjenica pročelnika za kulturu grada Zadra i donedavna ravnateljica zadarskog Koncertnog ureda. 

"Koncert me je oduševio kao i brojne nazočne Bečane, ali i izložba Otto Wagner postavljena ovdje u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, projekti koje Turistička zajednica grada Zagreba snažno podupire, jer pokazuju hrvatske vrhunske kulturne domete“, rekla je Bienenfeld za Večernji list, posebno istaknuvši sjajnu suradnju s Veleposlanstvom RH u Austriji i veleposlanicom dr. Cvjetković.

Napomenula je kako Bečani i Austrijanci sve češće navraćaju u Zagreb i Hrvatsku, a uskoro će, popriličan broj njih, kako pokazuju bečke najave za Advent, i na zagrebačku „Čarobnu bajku“, te ostala kulturna događanja.

"U ovom programu sučelili smo Bersu s izuzetnim imenima europske glazbene scene toga doba, njegovim suvremenicima i tu se jasno vidi da ne zaostaje za njima, nego naprotiv da oni slijede njega“, istaknula je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije