Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan glazbe

Zagrebačka filharmonija 21. lipnja slavi Svjetski dan glazbe u Drnišu!

PXL_120619_509
pixsell
19.06.2012.
u 16:16

Na drniškoj Poljani svirat će se djela Jakova Gotovca, Krste Odaka, Tijardovića i Zajca

Cijeli svijet već tri desetljeća, otkako je ideju podupro glasoviti francuski ministar kulture Jack Lang, 21. lipnja slavi Svjetski dan glazbe. Tradicija se prihvatila i u Hrvatskoj. Tako će sutra osobito živo biti u Splitu, gdje će na deset lokacija od jutra do večeri nastupati solisti i sastavi svih vrsta.

Ipak, za najznakovitiji način proslave glazbe i sve u njoj sadržane životne radosti, duhovnog bogatstva, plemenitosti i kulture, ove se godine na vrlo poseban način pobrinula Zagrebačka filharmonija. Umjesto tradicionalnog koncerta na Bundeku za Zagrepčane, kojima se ionako cijele godine nudi sva sila koncerata, filharmonijski orkestar ove će godine, uz velikodušnu potporu Gradskog ureda za kulturu, glazbu darovati Drnišu, gradu velike glazbene tradicije koji nikada nije imao priliku ugostiti i uživo čuti simfonijski orkestar. Svaki će Drnišanin prepoznati skladbu kojom će sutra u 21 sat početi veliki koncert na Poljani, središnjem drniškom trgu. Bit će to kolo iz “Ere s onoga svijeta”, s kojim Radio Drniš svako jutro pozdravlja slušatelje.

Na programu je još jedno slavno djelo Jakova Gotovca – Simfonijsko kolo, a gudači će odsvirati i Passacagliu Krste Odaka, skladatelja rođenog u obližnjem Siveriću, čije ime nosi i drniška glazbena škola.

Središnja točka simfonijskog spektakla bit će zanosna “Sunčana polja”, skladba za koju je Blagoje Bersa nadahnuće našao upravo pod suncem Petrova polja, a u kojoj će se trube, tromboni i flaute javiti i s prozora okolnih zgrada.

Naročit ukras koncerta bit će pjevači: sopranistica Valentija Fijačko s arijom iz Tijardovićeve Male Floramye, a bariton Ljubomir Puškarić i tenor Miljenko Đuran u finalu Zajčeve opere Nikola Šubić Zrinjski, što će biti posebna posveta 20. godišnjici oslobođenja Miljevaca. U Drnišu s uzbuđenjem čeka se događaj desetljeća za koji se s velikom radošću priprema cijeli orkestar na čelu s dirigentom, maestrom Ivom Lipanovićem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije